Wpis z mikrobloga

Pytanie o wyliczanie zapotrzebowania kalorycznego. Kiedyś czytałem, że najlepiej od wagi suchej czyli bez "sadła"/tłuszczu, no i nie wiem na ile to aktualne, bo nie mogę nigdzie tego znaleźć, a w kalkulatorach nie piszą o tym. 187cm, waga prawie dobija do 3 cyfrowej, więc pewnie z 15 kg (jak nie więcej to tłuszcz). Na zdrowy rozsądek skoro to nadmiar/magazyn który jest po to aby uzupełnić zapotrzebowanie jak będę dostarczał mniej niż powinienem, więc ten nadmiar nie potrzebuje energii. Zgadza się czy mój zdrowy rozsądek nie jest za zdrowy? :D

#mikrokoksy
  • 1
@Keepor: Oblicz na podstawie aktualnej wagi ciała. Tak też robi się w badaniach skąd przyjęły się aktualne zalecenia. Trzymaj białko w granicy 1.8-2.5g/kg masy ciała w zależności od celu i predyspozycji w wyborze pokarmu.