Czołem Moto-Miry. Mam okazje kupic Alfę Mito 1.4 Multiair (135KM) w bdb stanie ogólnym i w dość dobrej cenie - z jednym problemem. Mianowicie silnik po odpuszczeniu gazu wydaje metaliczny chroboczący dźwięk - dość głośny - aż wręcz nieprzyjemny jakby wiadro śrubek z blachą w silniku ocierało ,Na wolnych obrotach, przy przyspieszaniu i wysokich obrotach wszystko brzmi normalnie. Auto jeździ i przyspiesza normalnie (8.5 s do setki raczej wyrabia), nie ma żadnych komunikatów na desce, nic nie dymi.
Ktoś ma pomysł co to może być i czy bardzo ryzykuję kupując taki samochód? Może to być sam multiair/zawory albo coś z samym silnikiem? Ciężko zlokalizować z której strony ten dźwięk idzie bo jest dość głośny. Nie chce się wpieprzyć na minę - chciałbym iwedzieć jaki jest najgorszy możliwy scenariusz i jak jeszcze coś mógłbym sprawdzić przed kupnem. Wołam @benzdriver - please help :) #motoryzacja #samochody #alfaromeo #alfaholicy
@ArpeggiaVibration: to może być pierdoła w stylu luźnej osłony termicznej tłumika/przerdzewiałego łącznika elastycznego - łatwe do zlokalizowania od spodu jeśli to to. Jeśli nie to to zakup może się okazać później miną.
@Tooroo: Osłony termiczne od góry sprawdziłem i to nie one. Dźwięk jest dość głośny i tak jakby dochodził gdzieś ze środkowego poziomu ale tego nie jestem pewien bo ciężko to zlokalizować. Koleś co sprzedaje mówi że tłumik (być może?) ale mi to na tłumik nie brzmi. Jeżeli w najgorszym przypadku dwumasa to jeszcze spoko bo cała reszta stan prawie nówka - dwumase się wymieni i spokój - byle nie coś naprawdę
@Kejran: nic - w środku tego nie słychać - tylko na zewnątrz. Silnik nie dymi i ciągnie bdb. Na deszczu zrywał mi przyczepnośc na drugim biegu. Trochę się też boje tych zaowrów w Multiair. Nie wiem czy one też mogą coś takiego powodować...
@benzdriver BTW auto jest w poludniowo zachodnim Londynie w Surbiton - to gdzies obok ciebie? Nie chcialbym wydac za naprawe wiecej niz 800 funtow biorac najgorszy mozliwy scenariusz. Kurde - swietnie utrzymany egzemplarz bdb jezdzacy tylko ten halas :(
@ArpeggiaVibration: jesli miltiair to klapki dolotu to na pewno nie to. Ciezko wywrozyc ale to moze byc np. skrzynia, moga byc panewki (mialem kiedys prawie identyczna sytuacje i tez wszyscy krzyczeli, ze oslona termo). Sprzeglo tez moze byc a nawet przegub. Zabierz to do mechanika i bedziesz wiedzial
@mortt: jak panewki to lipa - auto ma ok 60 tys km przejechane (35 tys mil) ale z drugiej strony jezdzilo glownie w korkach londynskich - jezdzila nia kobita wczesniej. Nie wiem czy mozna tak zajechac przy tym przebiegu - pewnie tak. Coraz bardziej sie boje to kupic :)
Ktoś ma pomysł co to może być i czy bardzo ryzykuję kupując taki samochód? Może to być sam multiair/zawory albo coś z samym silnikiem? Ciężko zlokalizować z której strony ten dźwięk idzie bo jest dość głośny. Nie chce się wpieprzyć na minę - chciałbym iwedzieć jaki jest najgorszy możliwy scenariusz i jak jeszcze coś mógłbym sprawdzić przed kupnem. Wołam @benzdriver - please help :)
#motoryzacja #samochody #alfaromeo #alfaholicy