Wpis z mikrobloga

@Antybuka: Indeks big maca nie ma tutaj nic do rzeczy bo to wskaźnik ekonomiczny przedstawiający zróżnicowanie siły nabywczej w zależności od kraju. Jedyną wspólną rzeczą z tym tematem o co ten gość z chana pyta jest to, że nazywa się BigMac. Tak naprawdę to mógłby być tak samo wskaźnik Coca Coli czy Heinekena.

Zasadniczym pytaniem z tego wywodu z chana jest:

Czy monety z McDonalda nie są bardziej stabilną walutą....
  • Odpowiedz
  • 117
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: po 1. Moneta big maca jest pieniądzem :) bo pieniądz to nie tylko złoty, dolar czy funt który uznajemy za pośrednika wymiany towarami, pieniądz to towar uznany za środek wymiany, nawet liście dębu mogą być pieniądzem.
2.indeks big maca nie ma nic do rzeczy, ja to wiem, nie wiem po co mi to mówisz, nawet nie dałem znaku ze uważam inaczej.
3. I czy monety mc donald są bardziej
  • Odpowiedz
po 1. Moneta big maca jest pieniądzem :) bo pieniądz to nie tylko złoty, dolar czy funt który uznajemy za pośrednika wymiany towarami, pieniądz to towar uznany za środek wymiany, nawet liście dębu mogą być pieniądzem.

@Antybuka: Nie jest. Pieniądz musi być powszechnie akceptowalnym środkiem płatniczym by być pieniądzem. Owszem liście dębu mogą nim być pod warunkiem, że są powszechnie akceptowalne. Moneta BigMaca nie jest pieniądzem ponieważ w stanach nie
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Eh... żeby moneta big maca była pieniądzem wystarczą 2 osoby chętne na wymianę, powiedzmy dwóch wielkich fanów big maców a znajdzie się takich cała masa.
Walutą nie jest, chyba, że stworzymy kraj Mc Donalda, ale napisałeś > McD nie są walutą/pieniądzem..

Walutą nie są, ale pieniądzem już tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Eh... żeby moneta big maca była pieniądzem wystarczą 2 osoby chętne na wymianę

@Antybuka: Nie. To jest wymiana barterowa. Barter z zasady nie dotyczy pieniąza.

Walutą nie są, ale pieniądzem już tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie są pieniądzem. To, że ja wymienię z tobą spinacz na bułkę a potem ty wymienisz ze mną 2 spinacze na chleb to nie znaczy, że spinacz jest pieniądzem. To
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Jeśli obaj kochamy big maca i uznamy, że w naszym gronie moneta z Mc donalda będzie walutą to możemy śmiało wymieniać wszystko, nowy iphone to 800 talonów na big maca, chleb to 1 talon i tak dalej. I co to znaczy powszechnie akceptowane? :) Jeśli pojedziemy na bezludną wyspę i założymy sobie, że talony na biga to nasza waluta (ceny już same się ustatkują) to już nie będzie barter.
  • Odpowiedz
@Antybuka:

Jeśli obaj kochamy big maca i uznamy, że w naszym gronie moneta z Mc donalda będzie walutą to możemy śmiało wymieniać wszystko, nowy iphone to 800 talonów na big maca, chleb to 1 talon i tak dalej.

Jeśli masz dwóch facetów którzy mówią, że piwo to nie alkohol, ale całe społeczeństwo tak uważa to nie znaczy, że dwóch facetów będzie miało
  • Odpowiedz