Aktywne Wpisy
Imperator_Wladek +1694
XDDDDDDDDDDDDD
#tvpis
#tvpis
Dlugi_1111 +1327
#tvpis To jest #!$%@? skandal żeby w demokratycznym kraju telewizja państwowa tak bardzo ingerowała w orędzie jednego z najważniejszych osób w kraju. Obwe powinno się tym zająć. Konfiarze i tak powiedzą, że że tvp=tvn. Tfu na was #!$%@?. Byle do niedzieli!
Mam w planach założenie uli na wiosnę a jestem laikiem w temacie - nigdy nie miałem do czynienia z pszczołami. Na razie oglądam filmiki na youtube i czytam informacje na necie w tematyce pszczelarstwa.
Polećcie jakieś książki w których będzie opisane wszystko co musi wiedzieć amator, zanim się zdecyduje na zakładanie pasieki.
Oczywiście mowa tu o amatorskiej hodowli, bardziej dla ciekawego hobby i własnego miodu.
Dzięki za podpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cały czas czytam i oglądam filmiki, ale chciałbym też mieć wiedzę w jednym miejscu, dlatego właśnie szukam jakiejś książki z której dowiem się wielu rzeczy od podstaw. Bo przed podjęciem ostatecznej decyzji chcę się upewnić czy na pewno podołam wszystkim wymaganiom.
Na razie jak czytam informacje i poradniki, to prawie we wszystkich polecają na start dla amatora
Co do książek, to wybór jest spory, na początek warto rzucić okiem do "Polubić pszczoły" red. Wilde lub "Pszczół" Gekelera. Odradzam "Gospodarkę pasieczną" Ostrowskiej. Autorka dawno nie
@bratbud: tutaj się nie zgodzę. Ostrowska to kanon, w dodatku dobrze rozpisany. To, że książka powstała stosunkowo dawno, nie jest dla mnie negatywem. A to, co jest w niej zawarte, oparto na badaniach naukowych (fakt, wyszło w nich, że ul Ostrowskiej dla pasieki w Siejniku jest the best, no ale :). Tradycyjnie polecam na początek "Terminarz pszczelarski" jako wstęp do wiedzy, "Gospodarkę
Po tym jak wiele nie zrozumiałem z drugiego akapitu posta @bratbud: wiem, że muszę się baardzo dużo nauczyć zanim w ogóle pomyślę o stawianiu uli ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam nadzieję, że z książek podanych przez was poznam "slang pszczelarski" i dowiem się jak najwięcej o życiu pszczół i o ich hodowli. Jeżeli się zdecyduję ostatecznie to dopiero na
Tak mi się przypomniało teraz, że wyszła ostatnio - podobno niezła - "Dobra praktyka pszczelarska".
Moim zdaniem warto jeszcze przeczytać dość uważnie "Choroby pszczół". Tam jest wiele informacji, które przydają się przy urządzaniu pasieczyska.
@bratbud: jeśli "Choroby pszczół" Gliński/Kostro, to może być ona aż za bardzo szczegółowo napisana jak dla laika. Bo jak ktoś będzie chciał przebić się np. przez cykl rozwojowy (strzelam) wszolinki pszczelej, to się zniechęci. Ale czytać można, nawet trzeba, przy okazji będzie to wymuszać na czytającym zapoznanie się z szerszą tematyką biologii rodziny pszczelej. Bo jak np. warroza, to cykl rozwojowy pszczoły
@potatowitheyes: z pozoru wygląda prawilnie, bo do wiosny możesz nadrobić braki w wiedzy. ALE: wystartować na wiosnę - to trzeba mieć na czym, tzn. mieć wcześniej pszczoły. Wczesną wiosną, po oblocie, rzadko kto sprzedaje pnie. Jak się rozwiną rodziny (maj - czerwiec, najczęściej wtedy tworzone są odkłady), to już
W pszczelarstwie jest zasada: sezon zaczyna się w zeszłym roku ( ͡° ͜ʖ ͡°) tzn. efekty tegoroczne są wynikiem
Swoją drogą ja mam dość krytyczny stosunek do wycinania czerwiu trutowego. Ramek pracy nie używam, zauważyłem, że odpowiednie umieszczenie węzy (do górnej beleczki) powoduje, że czerw
I taktyka polegająca na spisaniu pierwszego roku "na straty" wcale mnie nie przeraża, w takim sensie, że nawet jak wcześnie na wiosnę nie uda mi się zakupić przezimowanych pszczół, to mogę spokojnie poczekać na lato i kupić pszczoły z odkładów i dopiero w następnym sezonie mieć z tego jakiś miodek. Zresztą bardziej mi chodzi o hobby i jakieś ciekawe zajęcie po pracy, nie