Wpis z mikrobloga

Mirki pomóżcie. Jaką gitarę akustyczną polecicie dla początkującego?
Tak, wiem, google nie boli, używałem już. Jednak jak to zwykle bywa przy poszukiwaniu czegoś - im więcej się czyta tym mniej się wie. I już prawie byłem zdecydowany na Yamahę F 310. W jednych wątkach ją polecają bo dobra firma i tylko brać. Z kolei w innych wątkach piszą, że przy takiej niskiej cenie połowę się płaci za markę, a połowę za sprzęt więc nie warto... Taka sama sytuacja jest przy modelach Fender.
Pomożecie?
#gitara
  • 5
@pw1 Mam Fendera CD60. Trochę za ciemne brzmienie jak dla mnie, ale poza tym wszystko z nim ok. Też różne rzeczy w internetach czytałem, ale z drugiej strony czego się spodziewać po takiej gitarze? Grać się da, stroi to o co chodzi? Wiem, że pewnie da się kupić coś taniej, ale nie chciało mi się szukać. A Fender czy Yamaha to jednak pewniak.
@pw1: Dla początkującego to dowolną gitarę porządnej firmy. Nie, nie płaci się za markę, tylko za pewność, że kupujesz instrument, a nie zabawkę. Yamaha będzie w porządku. Fender czy Epiphone czy Cort też będzie.

Dlaczego dowolną? Bo jak zaczynasz, to nie masz jeszcze żadnych preferencji i nie odróżnisz i tak gitary bardziej Ci odpowiadającej od mniej odpowiadającej. Kup taką, jaka Ci się podoba i za jakiś czas jak się wciągniesz, możesz
Ja ze swojej strony mogę polecić gitary firmy LAG - cenowo stoją odrobinę więcej niż Yamahy, ale ogrywałem oba modele i LAG leży mi w dłoniach lepiej. Ogólnie rzecz biorąc to kupując Yamahę również się nie zawiedziesz - trzymaj się z dala od używanych kiczy z olx, gdzie za 150 kupujesz zestaw z gitarą, pokrowcem, paskiem i innymi pierdołami.
Bo jak zaczynasz, to nie masz jeszcze żadnych preferencji i nie odróżnisz i tak gitary bardziej Ci odpowiadającej od mniej odpowiadającej

@jamtojest: A takie rady na mądrych forach się pojawiały - idź do sklepu muzycznego i zobacz co ci najbardziej pasuje. skąd mam to do cholery wiedzieć jak nigdy na gitarze nie grałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dzięki, czyli kupię Yamahę. Jest popularna więc gdyby mi się
@pw1: Rada z pójściem do sklepu jest sensowna w sumie, chociaż i tak nie stwierdzisz za dużo ;) Ale przynajmniej się przekonasz, czy na żywo robi dobre wrażenie, czy nie. Może być tak, że w jednej ewidentnie coś Ci od razu nie przypasuje, a w drugiej lepiej. Ale przy pierwszej gitarze spokojnie można odpuścić ten etap. Kupiłbym dokładnie tak jak mówisz, popularny model dobrego producenta, tak żeby w razie czego sprzedać