Wpis z mikrobloga

Cześć, Mircy!

Piszę z prośba o pomoc w wyborze pierwszego moto. Wybór padł na 125 (jak się spodoba, to A zrobię, a nauczony czegoś już będę).

Szukam czegoś na dojazdy do pracy, wypad na miasto i sporadyczne przejażdżki po podmiejskich okolicach (do 40km).

Mam 183cm wzrostu i setkę z haczykiem wagi, więc szukam raczej czegoś większego w segmencie. Dodatkowo zależy mi na sprzęcie, na którym nie przejadą po mnie przy ruszaniu spod świateł.

Na moto i ciuchy chciałbym wydać do 10k (12k jeśli coś naprawdę wpadnie mi w oko). Stąd pomysły z tematu. Z tego, co zauważyłem, mieszczą się w przedziale. Z miłych opcji to oczywiście ABS i wtrysk, ale nie jest to konieczne.

Na ten moment na tapecie mam:

KTM 125 Duke
Yamaha MT 125
Honda Varadero 125
Hyousonug GT 125

Do tej pory przygody z mechanicznymi jednośladami miałem znikome, kilka razy skuter i parę przejażdżek na starowieńkiej WSK 125, także wszystko będzie uczone od podstaw.

Nie boję się zainwestować nieco więcej, bo z tego, co zauważyłem cena tych modeli nie spada drastycznie, a do tego podejrzewam, że jak już zakupię to 125 zostanie na dojazdy miejskiej, nawet jeśli później będzie kusić coś większego.

W związku z powyższym chciałbym Was prosić o podzielenie się opinią o w/w sprzętach, tym na co uważać i na co zwrócić uwagę przy zakupie. Oczywiście wszelkie alternatywy sprzętowe mile widziane.

#motocykle125 #125cc #bojowka125cc
  • 14
@Wajar Przy twoich "wymiarach" albo KTM albo Varadero, przy czym wydaje mi się, że Varadero będzie największe i najwygodniejsze. Moc ta sama, przy czym w Varadero jest V2.
Mirki, dzięki za szybkie odpowiedzi!

@pszemekk26 @tomekp2p @NajwyzszaFormaSztuki - KTM wychodzi fajnie, bo i z ABSem i taniej i łatwiej znaleźć, więc mocno rozważam.

@PhobosX @Smitek wiem, że wydziwiam przy tym litrażu, ale nijak mnie nie pociąga ta linia, więc wiem, że chciałbym przerabiać :)

@Smitek @martinez98 Aż tyle mniejszy? Nie widziałem nigdy dwóch przy sobie, ale na papiórze podobnie. MT niższe o 5 cm, krótsza o 8 i węższa o 10.
@Wajar odnośnie KTM to masz na YouTube kanał LuCzyna, facet też sporych rozmiarów a jeździł na djuku 125, możesz zobaczyć jak to wygląda. Ja gdybym miał brać 125 to tylko Varadero że względu na komfort jazdy i elastyczność V2 (chociaż nigdy nie jeździłem na jednocylindrowcu). Będzie tańszy w utrzymaniu (tak myślę), ale ogólnie ceny 125 są teraz chore wg. mnie, chociaż wiadro małe i duże zawsze trzymało cenę. A jeżeli chodzi o
@Wajar: kiedy? trudne pytanie :D myślałem że jeszcze coś pojeżdżę w tym roku :) a cena to raczej górny pułap jeśli chodzi o przedlifty. z wyposażenia to praktycznie wszystko jest co można mieć ;)
Mam 183cm wzrostu i setkę z haczykiem wagi,

@Wajar: tylko Honda Varadero 125
Hyousonug GT 125

Bo będziesz wyglądał jakbyś miał 100kg nadwagi na Yamszce i KTM