Aktywne Wpisy
robertx +457
GdzieJestBanan +43
Pytanie głównie do #rozowepaski, bo opinia niebieskich będzie pewnie jednoznaczna.
Czemu dziewczyny robią sobie taką krzywdę?
Ja rozumiem, że ktoś ma małe, wąskie, krzywe, czy cholera wie jakie usta i chce je poprawić - medycyna daje wam takie możliwości, tak samo jak facetom przeszczep włosów na zakola. Nie ma w tym nic złego. Ale dlaczego iść ze skrajności w skrajność? Bo to już nie jest kwestia gustu, że mi się nie
Czemu dziewczyny robią sobie taką krzywdę?
Ja rozumiem, że ktoś ma małe, wąskie, krzywe, czy cholera wie jakie usta i chce je poprawić - medycyna daje wam takie możliwości, tak samo jak facetom przeszczep włosów na zakola. Nie ma w tym nic złego. Ale dlaczego iść ze skrajności w skrajność? Bo to już nie jest kwestia gustu, że mi się nie
Ponadto jak najprościej wyczuć różnicę pomiędzy jij a je oraz zij a ze?
Nie krzyczcie że zawołam #holandia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Je bent wtedy z t
@PrinsFrans: "Jij/zij/wij" są formami akcentowanymi:
- hoe oud ben je? - ile masz lat?
- maar ik vraag hoe oud jij bent - ale ja pytam ile *ty* masz lat? (a nie on/ona)
@NadiaBelgium: Czyli zniknięcie -t w 2 os. l.poj. działa tylko dla form je/ze itd., a jeśli stosujemy jij/zij itd. jest normalnie?
A czy dla innych osób/liczb też są zmiany tj. odpada końcówka od tematu?
@PrinsFrans: Nie, tutaj było -t, bo to było pytanie nie-wprost. Coś jak po angielsku: "but I ask how old you are?" (nie: ...how old are you?)
Końcówka odpada tylko w pytaniach z podmiotem je/jij (we flamandzkim,