Aktywne Wpisy

Pixario +317
Mam przewlekłą chorobę neurologiczną od około 2 lat, napisałem objawy w Groka i wypluł mi że to choroba kręgosłupa w odcinku szyjnym przy kolejnej wizycie zwróciłem na to uwagę lekarzowi ten obśmiał ale nalegałem i skierowanie na MRI dostałem, prześwietleniu okazało się ze mam tą chorobę kurtyna. I tak przez 2 lata byłem leczony tylko objawowo nikt nie szukał przyczyny do tego pragnę dodać że miałem przez to jedna małą operację chirurgiczną

GARN +562
źródło: GttPFZHaoAAJOti
Pobierz

1. Leniwi: nie chce im się ustawić aby zwracało status HTTP 304 w plikach js i css.
2. Bezmyślni: nie mają szacunku do prywatności swoich użytkowników, narażając ich na niepotrzebny tracking.
3. Niesolidni: strona którą robią zawali się jak domek z kart przy niedostępności jakiegokolwiek CDN.
4. Niepoważni: dają możliwość wykonywania zalinkowanego js u swoich użytkowników.
CDN mają sens jedynie przy linkowaniu multimediów które dużo zajmują. Ryzykowanie działania aplikacji z powodu cebulowania na 200KB javascriptu to partactwo.
#webdev #niepopularnaopinia
w ciagniu dnia wchodzisz pewnie na kilkadziesiat stron, z ktorych kazda korzysta np z jquery
po co za kazdym razem zasysac biblioteke na nowo, skoro przegladarka moglaby uzyc wersje z cache? ;)
można to zrobić wtyczką do przeglądarki która robi 'local cdn'
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/decentraleyes/
@morteusz:
Dokładnie. Można wszystkie biblioteki zminifikować do jednego pliku.
Równie dobrze nie będziesz w stanie sprawdzić każdego wydania każdej biblioteki, którą pobierasz pod kątem zawierania jakiegoś trackingu. Ufasz