Wpis z mikrobloga

• 2
Można w excelu zrobić coś takiego że jeżeli np a1 ma wartość 3 to klikam w zaprogramowany przycisk i wykonuje się makro nr 3 a jak a1 ma wartość 4 to tym samym przyciskiem uruchamiam makro nr 4? #excel
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniok: A czemu używasz do uruchamiania makra funkcji? Funkcja oczekuje argumentów (to w nawiasie), które potem przetwarza. A Ty nie dajesz jej żadnych argumentów.

To drugie to po prostu daj:

Sub Uruchomprofil119()
Call Profil119
End Sub
  • Odpowiedz
@Polinik: ponieważ te 19 w c6 to jest wpisywane. Chcę po prostu porobić kilka funkcji żeby inne makro się uruchamiało przy innej liczbie w tej komórce
  • Odpowiedz
@maniok:
Nie prościej oprzeć to makro uruchamiające na zestawie IF Range("C6").Value = X THEN Call MakroX?
Będzie mniej j-----a się z tworzeniem funkcji.
  • Odpowiedz
@Polinik: Problem w tym że w Excelu ustawienie makra i przypisanie do przycisku to umiem zrobić ale pisanie kodu w VBA mi nie idzie zbyt dobrze dlatego szukam i opieram się na przykładach. Twój sposób u mnie nie działa bo pewno coś źle robie
  • Odpowiedz
@maniok: Jeżeli zawsze uruchamiasz na zasadzie Uruchomprofil1X, to sobie zrób makro uruchamiające, które odczyta wartość komórki C6 i uruchomi makro Uruchomprofil1X, gdzie X to wartość z komórki C6:

Na takiej zasadzie jak niżej -- mam 3 makra wpisujące coś do C1.
A na końcu procedura uruchamiająca odpowiednie makro -- odczytuje wartość z A1, dokleja to do Makro i uruchamia taką sklejkę.
Polinik - @maniok: Jeżeli zawsze uruchamiasz na zasadzie Uruchomprofil1X, to sobie zr...

źródło: comment_T1d0Js8TlEllj9I4Elw4BI7zMn49N2Si.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@maniok:
A jak w zależności od zawartości C6 odpalasz różne makra, niekoniecznie ze spójnymi nazwami to w tym makro uzupełniającym po prostu zrób sobie listę wartość.C6 ->Makro

Sub uruchom()
Select Case Range("A1").Value
  • Odpowiedz
@Polinik: ogólnie to makra mają nazwy profil1 profil2 itd

W C6 mam przycisk pokrętła od 1 do 20 i strzałeczkami ustawiam sobie wartość jaką ma wskazywać c6

Wszystkie makra w VBA mam w module1

Ten uruchamiacz ma też być w module1 czy w kodzie arkusza3? Bo właśnie w arkuszu nr3 sprawa ma miejsce
  • Odpowiedz