Wpis z mikrobloga

#rozdajo #wino
Dzień dobry Mireczki i Mirabelki ;) właśnie pod nosem bulgocze mi przyszłe wino z czerwonych porzeczek. (10l moszczu,6kg cukru,13l wody). Matka drożdżowa typu Burgund. #!$%@?łem się z odszypułkowaniem jakieś 10h i jestem dumny, że dałem radę. Wino jest aktualnie w fazie burzliwej fermentacji. Za jakieś 3 tygodnie będzie zdatne do spożycia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla Was vikopovi cumple będzie buteleczka (1l) na testy. Losowanie za pomocą mirkorandom wiadomo. Zielonki, też wiadomo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dla „hejkerów” plastikowej butli, jest to butla kupiona w browarze, robiony był w niej rabarbarowy blond ale. Jest przystosowana do styczności z żywnością ma atesty i takie tam.
Wysyłka kurierska na mój koszt. Powodzonka! (ʘʘ)
18+
gdyzgasnieswiatlo - #rozdajo #wino
Dzień dobry Mireczki i Mirabelki ;) właśnie pod no...

źródło: comment_bcrRzl8NnpEpC0LytQg8kvEIJ6erG0m8.jpg

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
@swobodny: procent będzie miec koło 18. Moszcz to zgniecione owoce. Z każdych owoców/warzyw(warzyw o ile jesteś masochistą). Proces fermentacji trwa średnio około miesiąca. Trzeba uważać na muszki owocowki i dostęp tlenu. Leżakować może ile chcesz. Nie musi leżakować. Po fermentacjach i filtrowaniu możesz pić. Koło miesiąca/ półtora ;)
  • Odpowiedz