Wpis z mikrobloga

Powiem wam, że część mojej rodziny od strony babci też zginęła na Wołyniu, a mimo to pokolenie moich rodziców i moje nie odziedziczyło tej nienawiści do Ukraińców. Również babcia mojego kuzyna była wtedy na Wołyniu, i cudem się uratowała bo miała chyba 2 albo 3 lata jak Ukraińcy zamordowali jej ojca. I tutaj kolejne pokolenia również nie odziedziczyły nienawiści. Czasem tylko przy świątecznym stole pojawiają się u babci flashbacki z Wołynia, na co ciocia reaguje tylko "oj, mamo, mamo" i przechodzimy do dalszych rozmów na inny temat.

Piszę o tym, bo przeczytałem wybitnie głupi komentarz jakiejś zielonki o treści "Szkoda że moi pradziadkowie nie mają nic wspólnego z Wołyniem, miałbym powód by nienawidzić dzisiejszych Ukraińców". No rzeczywiście wielka szkoda. Myślicie, że dzisiejsi Ukraińcy są dumni z Wołynia? Mieli na to jakiś wpływ? No nie mieli. Tak samo jak nie myślę, że każdy Polak to nacjonalista (chociaż wykop usilnie próbuje mi tego dowieść, ja się równie usilnie przed tym bronię), tak samo nie myślę, że każdy Ukrainiec to nacjonalista. A jeśli rzeczywiście jakiś Ukrainiec jest nacjonalistą banderowcem upowcem, to zasługuje na taką samą krytykę, jak Polak nacjonalista.

A, no i oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że tamten użytkownik mógł trollować, ale no, uważam że to ważna sprawa
#wolyn #neuropa #4konserwy #nacjonalizm #shitwykopsays
AliShaheedMuhammad - Powiem wam, że część mojej rodziny od strony babci też zginęła n...

źródło: comment_V5QqwCqIWwfLt7BO55ZFUlje3E6xpb6g.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewa_reka_putina: co do Ognia choćby to:

Towarzystwo Słowaków w Polsce wezwało do przeprowadzenia przez IPN śledztwa w sprawie akcji przeciw ludności słowackiej, dokonywanych przez Kurasia i podległe mu oddziały na Podhalu[15]. W 2012 Ľubomír Ďurina, dyrektor słowackiego archiwum IPN, pokazał w Warszawie film poświęcony Kurasiowi Zakątki zapomniane przez Pana Boga. Stwierdził przy tym: Posiadamy wiele relacji osób, które w latach 1945-1947 uciekały ze Spisza i Orawy przed ludźmi Kurasia i
  • Odpowiedz
@AliShaheedMuhammad: co to za brednie przeciez oni się z tego cieszą jak p------i, zobacz jak komentowali w internecie film Wołyń a zlewanie sprawy i mowienie ,,oj mamo" do kobiety, ktora pewnie przeżyła pieklo to juz k---a zniewaga a ty jesteś z tego dumny xD
  • Odpowiedz