Wpis z mikrobloga

Chciałem dodać sobie instalator do apki desktopowej i mam problem - korzystam w MS Visual Studio Installer Projects i po stworzeniu instalatora aplikacja się nie uruchamia pomimo klikania w ikonę czy to na pulpicie albo w pasku start. Dopiero uruchomienie jej z uprawnieniami administratora 1 raz "odblokuje" możliwość jej uruchamiania, następne uruchomienie i każde kolejne nie wymaga uprawnień admina. Jakieś mądre rady co to może powodowac ?

Apka napisana w WPF

#programowanie #programista15k #csharp #visualstudio
  • 7
@bi-tek co to za apka?
Może potrzebuje do działania uruchomienie czegoś w systemie operacyjnym do czego wymagane są dodatkowe uprawnienia. Jak już się uruchomi to wszystko działa. Zrób sobie jakieś logowanie do pliku wbtrybie debug i zobacz na czym się wysypuje.
@SET: Problem taki że prosty program (jakiś testowy ) instalator działa bez problemu. Zrobienie dokładnie tego samego na mojej apce która jest trochę bardziej zawansowana generuje już problemy.

@bacteria: nie korzysta z sieci w ogóle

@Sorn: Moja autorska do obsługi urzadzenia prze bt / usb

Korzystałem z tego tutorialu i dla prostego projektu działa bez problemu:
@bi-tek kompilacja instalatora generuje jakieś ostrzeżenia?
Może masz jakieś biblioteki dll które muszą być zarejestrowane w systemie op?
Do rejestracji potrzeba uprawnień i po rejestracji problem znika. Może w instalatorze musisz wskazać tą bibliotekę do rejestracji aby problem się rozwiązał już na etapie instalacji?
@Sorn:

Nie, nic nie pokazuje jedynie to co dodano. Problem rozwiązuje... zmiana ścieżki dostępu. W przypadku gdy zainstalujemy to poza Program Files (x86) to program normalnie działa.

sprawdziłem jeszcze app.manifest i tam jest linia:

Ale dla mnie to nie do konca jest rozwiązanie bo to musi działać razem z dodaniem do folderu Program Files.

Biblioteki z jakich korzystam (poza system.coś) to telerik, Prism, unity(nie unity3d) WFPLocalization i tyle.
@bi-tek podczas pierwszego uruchomienia, program tworzy jakiś plik lub go uzupełnia? Może przenieś plik konfiguracyjny do katalogu użytkownika?