Wpis z mikrobloga

@wojna_idei: Różnorodność w pracy xD
Miałem 1 Ukraińca w zespole to gadał wyłącznie po polsku, szybko się zaklimatyzował itp.
Teraz mam w innej pracy paru Ukraińców to chcą na spotkaniach, żebyśmy rozmawiali po angielsku, na obiady chodzą między sobą, na kawę tak samo.

Zgadnijcie czy lepiej się pracowało w mniej czy bardziej różnorodnym zespole xD.
  • Odpowiedz
@wojna_idei: Różnorodność w organizacji jest od dawna przedmiotem badań i powstało na ten temat co najmniej kilkadziesiąt artykułów naukowych.
Tutaj Microsoft wykorzystuje specyfikę swojej organizacji do promocji.

Kompetencje i ciężka praca? Jak najbardziej, ale źródeł przewagi konkurencyjnej jest znacznie więcej. Niezależnie od tego czy różnorodność jest dobra to wyśmiewanie Microsoftu w tej sytuacji to zwykła Januszeria i świadczy o braku znajomości tematu.
  • Odpowiedz
@wojna_idei Różnorodność wyklucza jakoś kompetencje i ciężką pracę? Raczej tylko dodaje, np różne pomysły, różne punkty widzenia na jakieś sprawy, według autora takie rzeczy nie mają znaczenia?
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0: Pozwól, że wypowiem się jako progamista. Pracowałem już w wielu firmach, różnorodnych i nieróżnorodnych. Jeszcze nie spotkałem przypadku, żeby różnorodność się do czegokolwiek przydała. Owszem, były "różne pomysły", ale nie zawsze dobre - generalnie pomysłów zawsze był nadmiar, a "różne punkty widzenia" wprowadzają tylko chaos, bo ludzie nie rozumieją się nawzajem, mimo że komunikują się w tym samym języku. Na przykład są różne punkty widzenia na to, co to
  • Odpowiedz
@glonstar: Niesamowicie nie lubię takich #!$%@? jak w twoim obrazku, chociażby #4. #!$%@?, przeciez to takie typowe głupoty co ludzie gadają dla dzieciaków w podstawówce „Oo teraz to masz łatwo zobaczysz w liceum tam to będzie Pietrek”, „studia to nic zobaczysz co bedzie w pracy”. Inne z resztą tez są tragiczne. Ot bajeczki dla dzieci żeby były grzeczne.
  • Odpowiedz
@FaenTaDeg: Nie wiem, jakie są Twoje doświadczenia, ale dla mnie praca - przynajmniej przez pierwszy rok, zanim się przyzwyczaiłem - była trudniejsza niż którakolwiek ze szkół, do których uczęszczałem (łącznie ze studiami, oczywiście). Rozumiem, że nie lubisz takiego mądrowania się, ale rozdzielmy lubienie/nielubienie jakichś tekstów od ich prawdziwości.
  • Odpowiedz
@sebun: Aha. Zespół złożony z osób dobranych pod kątem różnorodności będzie tak samo wydajny i skuteczny jak zespoł złożony z osób dobranych pod kątem kompetencji. Cool story, bro.
  • Odpowiedz
@dziaru: Już osiągnąłem, jeszcze zanim widziałem ten obrazek. Nie był on zresztą dla mnie żadnym przełomem, większość z tych zasad znałem już od dawna.
  • Odpowiedz
@PelenSpokoj: Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i nie przypisuj mi jakichś durnych słów.

Różnorodność wpływa na funkcjonowanie organizacji - to w jaki sposób jest przedmiotem badań.
Natomiast to że jest równoważna kompetencji to już jakiś twój autorski wniosek.
  • Odpowiedz