Wpis z mikrobloga

#motocykle
Motomirki help!
Pacjent: Barton Hyper 125 na wtrysku
Po miesięcznym postoju chciałem się dzisiaj przejechać i nie odpala (rozrusznik kręci). Przejechane ma dopiero ~150 km i jest jeszcze przed pierwszym przeglądem gwarancyjnym. Znajomy sprawdził świecę - iskra jest OK. Wlał też odrobinę paliwa do cylindra to motocykl odpalił na pół sekundy i zaraz zgasł.
Gdzie szukać przyczyny? Co posprawdzać?
  • 9
  • Odpowiedz
@Potfur: Jeśli jest iskra, pali po wlaniu paliwa do cylindra to nie jest logiczne, aby sprawdzić czy nie ma problemu z wtryskiem? (spalony, zablokowany, kabel się urwał, wtyczka wypadła) Trochę to smutne, że sprzęt ma 150km i już się zesrał z jakiegoś powodu ...
  • Odpowiedz
@DMMotoAdventures: Jestem (jeszcze) laikiem jeżeli chodzi o jakiekolwiek naprawy. Logicznym dla mnie było zapytać na mirko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatecznie skombinuję transport i zawlokę go do "autoryzowanego" serwisu ale to właśnie trochę smutne, że dzieje się to już po 150 km ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Gixaar: Dzięki, przekażę.
Może głupie pytanie ale stare paliwo spuścić wężykiem bezpośrednio z baku czy gdzieś do tego powinien być jakiś spust?
  • Odpowiedz
@Gixaar: Naprawdę może moto nie odpalić z powodu starego paliwa? Rozumiem jakby stało kilka lat. Po zimie zawsze mi moto odpala na dłuższy "dotyk". Ale tu jest mowa o miesiącu. Dla mnie to mega dziwne.

Nie znam się na wtryskach, ale nie da się go wykręcić, zakręcić rozrusznikiem i sprawdzić czy podaje dawkę paliwa? Wtedy wiemy że cewka wtrysku działa, pompa paliwa działa?

@Potfur: Nie chcę źle wróżyć.
  • Odpowiedz