Wpis z mikrobloga

Szukam laptopa do 2k (do programowania, nie do gier). Dysk SSD chcę dokupić w późniejszym czasie.

Wybrałem dwa modele:
1. https://www.x-kom.pl/p/427776-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-320-15-i3-8130u-8gb-1000-fhd.html
2. https://www.x-kom.pl/p/407307-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-320s-15-i3-7100u-8gb-1000-szary.html

Różnice:
- Pierwszy ma trochę szybszy procesor od drugiego (i3-8130U vs i3-7100U).
- Drugi ma port M.2 na dysk SSD. W pierwszym nie ma M.2, ale jest DVD, które mogę wyciągnąć i podłączyć w to miejsce SSD na SATA (DVD nie jest mi potrzebne).

Co wybrać?
- Spodziewam się, że płyty główne są inne (bo są inne porty). Da się gdzieś znaleźć jak się nazywają / czym się różnią / która lepsza? Wychodziłoby, że nowsza jest w tym z M.2, a bez DVD. Może też seria procesorów ma inną podstawkę?
- Lepiej kupować dysk SSD na SATA czy M.2? Jakbym kupował na SATA, to Iridium Pro 240 GB. Jest jakiś odpowiednik na M.2?

#pustulkowelaptopy #laptopy #komputery #ssd
  • 18
@mk321: kup poleasingowy używany, np Lenovo - zmieścisz się w 1000-1500 z SSD, jak chesz z W10 to weź np z MDM czy amso - ja brałem jeszcze w innym, chyba action ? muszę sprawdzić. Mój był ze szwecji, są naklejki, ale naprawdę dobrej jakości, zresztą ang klawiaturę kupisz za 60-100zł, sam lap też bardzo fajny, czysty i w pełni sprawny, z 6 miesięcami gwrancji (albo nawet 2 lata? też muszę
@orlando74: raczej potrzebuję dwóch.
Wydaje mi się, że wygodniejsze jest M.2, bo tylko otwieram i wrzucam. Z SATA to muszę wyjąc DVD, przełożyć stary dysk w miejsce DVD i nowy SSD w miejsce starego (dlatego, bo SSD w miejscu DVD pewnie będzie wolniej działał. Niby nic, ale grzebanie w nowym sprzęcie trochę średnie. Poza tym płacę za DVD, które zaraz wyrzucę.
Z drugiej strony wiem jaki kupić SSD SATA, a nie
@orlando74: zależy co komu potrzebne, mój robi w ciężkich warunkach, czasem spadnie i się roztrzaska - a wielkie mocy nie potrzebuję, od tego mam desktopa. Dodatkowo moje obecne lenovo kosztowało kiedyś 7K prawie xD, nie kupiłbym go tak normalnie do roboty, w której potrafi się pylić, czy sprzęt potrafi upaść - a tak, 650zł z OSem, + 250zł SSD i jest naprawdę spoko (do tego sprawna bateria).

Choć jakbym robił w
@czikapu: @Student_AWAS: @orlando74: wolę nowy. Poleasingowy, to zawsze używany sprzęt i może mieć jakąś wadę ukrytą, która wyjdzie po czasie. Nie mówiąc, że to trochę taki osobisty sprzęt, więc obdrapania itd. Wolę dopłacić za nowy.

@czikapu: co jest złego w i3 i3-8130U / i3-7100U? Wszystkie nowe laptopy obecnie mają podobne w takim zakresie cenowym. I są dosyć wysoko w rankingach. Co lepszego byłoby w poleasingowych?
@mk321: Eeeee, panie, miałem przez ręce tyle laptonów poleasingowych że złego słowa nie powiem, od roku używam W530 i jest super ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale też cię rozumiem z drugiej strony

i3-8130U / i3-7100U

No są niskonapięciowe i mają dość kiepską wydajność w porównaniu z taką i7-3820qm albo i7-4800qm
@Student_AWAS: no właśnie ja potrzebuję nowego. Będzie sobie leżał spokojnie w domu i będzie o niego dbane. Jakby miał pracować w jakichś ciężkich warunkach (np. pyły itd), to pewnie kupiłbym używanego.

Dlatego nie pytam nowy vs poleasingowy, a którego z tych dwóch lepiej wziąć (ewentualnie jaki inny nowy).
@mk321: dobra mam, kupiłem a Active-IT, lap ma 12 miesięcy gwarancji d2d, strona www to https://komputerymarkowe.pl/ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ale nie nakłaniam Cię :) zrobisz jak chcesz, nie miałem dużo lapów, ale wierz mi, że to nie samochody, tutaj czasem lepiej kupić poleasingowca i mieć dobrej jakości sprzęt.

Mój z tego co wiem robił gdzieś w banku, nie ma żadnych wytarć, obtarć ani luzów. Jego stan
SSD w miejscu DVD pewnie będzie wolniej działał

@mk321: Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

M.2 - nie ma znaczenia, wszystkie dyski czy to ssd/hdd/shdd psują się tak samo. Osobiście zastanawiałem się pomiędzy XPG SX6000 a Plextor M8PeGN i wybór padł na Plextora.

Różnica w procku tak naprawdę jest jedynie to, że to nowsza generacja. Nic wielkiego. Chociaż wybierałbym coś szybszego, ale na dzień dzisiejszy nie orientuję się w tej półce cenowej.
Nowe to nowe.

@orlando74: Wiesz, ja zawsze kupowałem najtańsze na Allegro bez śladów użytkowania.
Plusem poleasingowych jest to, że są popularne i wszędzie są części do takiego T430.
A serwis nowych lapków, no cóż, na wykopie widać, że w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia.
@czikapu: Wiesz jeszcze taniej będzie jak sobie samemu skręci szukając części na OLX. Kupując nowy dostajesz w pewny sposób psychiczną gwarancję, że nie #!$%@?łeś właśnie 2k w gówno. Jak się znasz i masz ochotę się bawić w to to życzę powodzenia, ale no proszę Ciebie nie polecaj tego komukolwiek bo ktoś może się srogo przejechać. Te niskie ceny nie są z bajki. To nie jest złoty sposób na oszczędzanie tylko niska
Dysk SSD chcę dokupić w późniejszym czasie

@mk321: wpierw laptop musi posiadać slot M.2

które mogę wyciągnąć i podłączyć w to miejsce SSD na SATA

Tak wsadź SSD w miejsce DVD gdzie jest SATA II - odradzam taką opcje

Przejrzyj podobne tematy ale te co wybrałeś to taniocha i jak cie stać dołóż do wyższych serii.
https://www.nieidealny.pl/forum/forum/4-kupno-laptopa-zakup-notebooka-porownanie-modeli-laptopow/
https://www.nieidealny.pl/forum/forum/32-promocje-kody-rabatowe-voucher-cash-back-1251/