Wpis z mikrobloga

Witam,
mam pytanie odnośnie programowania w Qt. Posiadam projekt, w którym są zapisane pliki .cpp i .h. Niestety nie ma w nim pliku .ui, który odpowiada za rozmieszczenie GUI. I moje pytanie, czy jest możliwość, by w jakiś sposób "przekonwertować" interfejs z pliku .h do .ui?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

#qt #programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: Trzeba zainstalować Qt razem z QtCreatorem, otworzyć creatora, a tam dać "Nowy plik UI" czy coś w ten deseń. Wtedy otworzy Ci się edytor wizualny do formularza i tam sobie możesz wyklikać takie samo okienko, jakie tworzy ten kod cpp/h. Oczywiście tak stworzone okienko niczego nie będzie robiło, oprócz tego że będzie wyglądało tak samo. Trzeba jeszcze oprogramować działania.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@vipe Tak, to wiem, tak właśnie chcę zrobić ;) Tylko jak przerobić potem .ui na .h to pytanie, na które nie znam odpowiedzi :)
  • Odpowiedz
@MisiekD: Jak dasz "New Qt Designer Form Class" (ważne - z "Class", bo jest też wersja bez Class), to stwrzy wszystkie 3 pliki - cpp, h i ui, przy czym w h i cpp będzie tylko logika którą dopiszesz. Natomiast z pliku ui zostanie wygenerowany plik ui_*.cpp i skompilowany. Wygenerowaniem zajmie się qmake.
  • Odpowiedz