Aktywne Wpisy

Shatter +306
Ja nie wiem jak następne pokolenia mają żyć. 90% rodziców to ludzie k---a skrajnie nieodpowiedzialni i głupi. Dzieciaki ledwo umieją mówić a te głupie kwoki dają im do łapy telefon z włączonym tiktokiem albo innym gównem, gotowanie mózgu od młodości.
Po co robić sobie dzieci jak potem się nie jest w stanie nimi zajmować? Kolejki, poczekalnie, podróże w samochodzie, czas w domu - wiecznie wszędzie te j-----e telefony. Szkoda tych dzieci, a
Po co robić sobie dzieci jak potem się nie jest w stanie nimi zajmować? Kolejki, poczekalnie, podróże w samochodzie, czas w domu - wiecznie wszędzie te j-----e telefony. Szkoda tych dzieci, a
źródło: child-phone
Pobierz
Ejszyn +223
No krew mnie zalewa przy takich informacjach jak dzisiaj o żałobie narodowej. Wmawiają nam że jesteśmy wolnymi ludźmi, tymczasem umiera sobie możny pan daleko od naszego kraju, a my jesteśmy zmuszeni do rezygnacji ze swoich planów, bo tak xd
Ja miałem wziąć tego dnia udział w biegu, a spodziewam się, że zostanie on teraz odwołany lub przeniesiony. W dupie mam Watykan i co sobie tam robią, co się u nich dzieje. No ludzie,
Ja miałem wziąć tego dnia udział w biegu, a spodziewam się, że zostanie on teraz odwołany lub przeniesiony. W dupie mam Watykan i co sobie tam robią, co się u nich dzieje. No ludzie,

#php #php7
// public function nazwa(?Entity $entity);// vs
// public function nazwa($entity = null);
missing argumentPierwsze to określenie typu parametru wymaganego. Może być Entity lub null.
Drugie to parametr opcjonalny, bo ma wartość domyślną.
public function nazwa(Entity $entity = null);w takim zapisie nie widzę różnicy pomiędzy obiema wersjami.
tj: rozumiem, że w przypadku pierwszego zapisu jak nie przekaże NULL'a to wyrzuci missing argument - spoko, ale jaki jest sens tego zapisu, tworzenia tego operatora "?" dla argumentów skoro można dać domyślnie =
#php71 jak już
To że możesz precyzyjniej określać typy argumentów. W drugim przypadku przyjmie wszystko, w pierwszym tylko null lub instancję Entity. Łatwiej kontrolować w ten sposób flow I/O.
Dziś złapałem się na tym że oczekiwałem stringa, a dostawałem obiekt. Z tego co kojarzę jest jeszcze | dla rozdzielania typów wyjątków, ale to chyba php7.2.
@malypirat: nie wymusza to od programisty żeby wszędzie dawał domyślną wartość. Wolałbyś pisać po trzy-cztery nulle w klasach rozszerzających?
@stosiedem wskazał dobre źródło. Plusuj. Plusuj go, mówię!
Po pierwsze taki, że zrobienie
= nullpowoduje, że argument jest opcjonalny, a możesz tego nie chcieć w ten sposób wyrażać.Po drugie, wartość domyślna może być inna niż null, a możesz wciąż dopuścić przekazanie nulla:
public function foo(?int $num = 1);