Wpis z mikrobloga

#webdev #informatyka pytanie jakich było pewnie tysiące, ale zawsze lepiej do konkretnego przypadku dopasować niż czytać po forach.
Potrzebuję hosting dla firmy na stronę (WP) +dużą galerię (powiedzmy 1000 zdjęć rocznie - wszystkie muszą wisieć, więc za kilka lat sporo się uzbiera), a do tego będzie działaćprogram/system z danymi w MySQL, do którego codziennie będzie sie logować nawet do 500 osób (chodzi o rodzaj edziennika lekcyjnego).

Na co zwrócić uwagę przy wyborze hostingu?
Na pewno potrzebuję:
- SSL
- dużej liczby kont email
- brak limitu transferu
- częste backupy

Ile GB jest minimum? Czy email korzysta z tej przestrzeni? Same emaile to co najmniej 30 adresów, wypada z 1gb/skrzynkę dać... (aktualnie mamy 500 i trochę mało).

Ważne pytanie - ile należałoby wydać, żeby nie januszyć, ale też nie wyfrajerzyć się zanadto?

Aktualnie rozważamy oferte 100GB za 660zl/rok (nielimitowany transfer, emaile), ale nie widziałem szczegółów technicznych oferty (szef tylko wspomniał).

Dzięki z gory za pomoc. Oczywiście na priv też odpiszę :)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na co zwrócić uwagę przy wyborze hostingu?

@Keleos: Żeby nie był za kilka złotych na pierwszy rok, bo w kolejnych zapłacisz dużo za dużo. Korzystaj z mydevil, futurehost, webh, hitme, linuxpl.com
  • Odpowiedz
  • 0
@progreso
@zwierzak40
Dzięki panowie. O mydevil czytalem dobre opinie, ten progresso tez jak zagladam w specyfikacje to wyglada przyzwoicie.

Będę musiał pozbierać argumenty za i przeciw i przedstawie szefowi. Największy ból zawsze taki, że to nie dla mnie (tj. ja mam tym administrować, ale nie ja za to płacę), a mam wybrać. Jak źle wybiorę to będzie na mnie ;p
  • Odpowiedz
Będę musiał pozbierać argumenty za i przeciw i przedstawie szefowi. Największy ból zawsze taki, że to nie dla mnie (tj. ja mam tym administrować, ale nie ja za to płacę), a mam wybrać. Jak źle wybiorę to będzie na mnie ;p

@Keleos: Spokojnie, rynek hostingu jest bardzo dojrzały, oferty bardzo ujednolicone, jak pojawia się coś nowego (typu PHP7, let's encrypt) to wszyscy to wprowadzają, tylko co najwyżej kilka miesięcy wcześniej,
  • Odpowiedz
@Keleos, jeśli odezwiesz się do naszego BOK, to będziemy w stanie przygotować dla Ciebie indywidualną ofertę. Oferujemy wszystkie interesujące Cię parametry (oprócz braku limitów transferu, bo tak jak wspomniał @zwierzak40 powyżej, to bardziej chwyt marketingowy i zawsze są jakieś limity).

Ewentualnie możesz także sprawdzić nasze pakiety hostingowe dla profesjonalistów. W razie potrzeby, istnieje możliwość dokupienia przestrzeni (albo różnica w cenie i przejście na wyższy pakiet, albo w
  • Odpowiedz
@futurehost: @progreso: @zwierzak40:
dzięki wszystkim za pomoc, jutro przedstawię zebrane oferty szefowi i niech wybiera.. kazał mi się rozeznać "bo znam się na komputerach", wiecie jak to wygląda w społeczeństwie. Znam HTML-a (tego starego, nawet nie 5), więc jestem nadwornym informatykiem ;D
  • Odpowiedz