Aktywne Wpisy
lewoprawo +211
Pamiętacie te "kapsuły do umierania" firmy Sarco, które miały być cywilizowanym sposobem na samodzielną, godną eutanazję? Kładziesz się, wciskasz guzik, kapsuła Cię usypia i w ciągu minuty umierasz z powodu niedotlenienia mózgu. Jeśli wpadniesz w panikę, to jest też guzik awaryjny.
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
mickpl +465
Na obrazku efekt dla 2063 pierwszych liczb pierwszych (nie korzystałem z żadnej pomocy).
Zainteresowanych odsyłam do artykułu na wiki który mnie zainspirował do napisania mojego tworu - Spirala Ulama
#programista500+ #python #jestemzsiebiedumny #programowanie #atencyjnyniebieskipasek #matematyka
A tak to gratulacje. Fajny wykres. Chyba przyjemnie się takie rzeczy robi
Algorytmy napisałem dwa. Pierwszy (wolniejszy) opierał się na stworzeniu listy reszt z dzielenia przez kolejne dzielniki. Jeżeli w tej liście znajdowało się 0 to nie była zapisywana do listy, ponieważ miała inny dzielnik. W drugim usprawniłem to o tyle, że nie korzystam z listy do zapisu wyniku, bo "w locie"
@SebX: a jeśli ustawisz większy zakres? Np. coś w okolicach 5000, 10000 albo w ogóle 10x lub 100x większe? Interesujące to jest z dwóch powodów:
1. Jak będzie wyglądał obrazek ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na tym małym wygląda jakby była jakaś regularność. Np. widać linie w górę i w dół. Być może regularność się utrzyma i dzięki temu odkryjesz nowe twierdzenie matematyczne jak
Mi spodobało się conway's game of life. Łatwe do napisania i efekt całkiem fajny jak to wszystko się rusza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. W Wiki o Spirali Ulama (link w pierwszym poście) jest co nieco o tym fenomenie. (dla 100000 kroków obrazek w załączniku)
2. Wyszukanie liczb pierwszych w przedziale do 100 000 zajmuje mojemu programowi około 1:44 minuty, mój program zamiast wykreślać jak w sicie iteruje przez kolejne punkty
2a. Skopiowałem algorytm sita Eratostenesa ze stackoverflow i wyszło 2:40 (pewnie jakby pogrzebać znalazłoby się coś szybszego)
2b Podobnie z Atkinem, ale tutaj już
Rzeczywiście w artykule na Wiki jest trochę wspomniane. Na końcu nawet jest link do aplikacji online, gdzie można sobie obejrzeć wynik dla 3,5 miliona (https://www.alpertron.com.ar/ULAM.HTM -> Zoom out) - tylko że to pewnie wcześniej wygenerowane tylko wczytywane.
1:44 to jest co optymalizować.
Troszkę zaskoczenie, że zwykłe sito Eratostenesa było wolniejsze. Chociaż pewnie w twoim przypadku własnoręcznie napisany kod był szybszy (bo tak to pewnie coś