Aktywne Wpisy

Kagernak +77
Do pracy przyszła nowa dziewczyna, nawet spoko, całkiem ładna (wyższa ode mnie xd), ogarnięta, dobrze się z nią gada, tylko gust muzyczny ma c-----y, ale mniejsza z tym. Pracuje u nas dopiero drugi tydzień a dzisiaj tak znikąd do mnie wypaliła czy nie chciałbym z nią wyprowadzać psy ze schroniska. Ja byłem nieźle zdziwiony bo w końcu się znamy niecałe dwa tygodnie a ona już takie coś mi proponuję, ale jej odpowiedziałem

mickpl +940
Propsuję Panią Iwonę Srokę z zarządu Murapolu, która jakiś czas temu w Parkiecie mówiła, że stawiają na wysokie marże a nie wolumen, a potem pobiegła na transmitowaną live Komisję Infrastruktury gdzie przekonywała, że 0% jest bardzo potrzebne bo koło zamachowe gospodarki. Tym samym postawiła do pionu całe media, wygenerowała może ze 4 mln wyświetleń na twitterze i dostała nawet dedykowany odcinek w Kanale Zero XD
#nieruchomosci
#nieruchomosci
źródło: murapol
Pobierz

Robię desktopową plikację w QML. Potrzebuję zrobić listę/tabelę o 15 wierszach. Każdy wiersz składa się z opisu, pola tekstowego i buttona, który ma aktualizować dane pole w strukturze w backendzie. Każdy wiersz to inne pole w strukturze. Jak Wy byście się za to zabrali?
Osobiście widzę kilka dróg i nie wiem co jest lepsze/czystsze.
1) Mogę to potraktować jako ListModel w QML, potem wyświetlić jako ListView i przy każdym buttonie pobierać index z modelu i wartość z pola tekstowego. W c++ na podstawie indeksu aktualizowałbym konkretne pole w strukturze. Tutaj nie podoba mi się dekodowanie indeksu na pole w strukturze.
2) Mogę napisać taki model w C++ przez dziedziczenie QAbstractItemModel (albo QAbstractListModel), podpiąć do tego moją strukturę i wyeksportować to do qml. Taki model miałby tylko jedno pole z wieloma "role". Zdecydowanie więcej tu pracy i też nie wydaje mi się, żeby to było narzędzie do tego celu. Ale może się mylę?
Co Wy byście zrobili?
No chyba na każde pole ze struktury potrzebujesz rekord je opisujący. Ale tak nie robi się tabelki tylko QAbstractListModel i wiele user ról z tekstowymi nazwami.
Wyobrażam to sobie inaczej - jeden rekord QAbstractListModel zawiera jedną strukturę. rowCount da 1 w takim przypadku.
Szukam najlepszego sposobu na możliwość zmiany struktury zawartej w c++ przez qml ;)
Istnieje wyłącznie jedna struktura, a do jej pól odnosiłbym się przez role.
Nie wiem czy do końca łapię jak to wszystko Qt realizuje (w zasadzie, to mój drugi tydzień poważniejszej pracy z tym narzędziem). W momencie, w którym definiuję model, mogę określić też role. Role spełniają funkcję zmiennych dla jednego wiersza, więc jeśli stworzę listę o czterech elementach i trzech rolach, to w efekcie dostanę coś na styl tablicy struktur. Do konkretnej struktury odnoszę się przez index, a do pola w tej strukturze
Jak masz wystawione poprzez Q_PROPERTY to wszystko da sie dynamicznie zrobić.
A jeżeli masz korzystasz z jakiejś innej serializacji to może ona mieć dynamiczne