Wpis z mikrobloga

Wiecie co to Cultural appropriation? Bo twórcy gier zabierają kulturę białym mężczyznom i dają ją w ręce które statystycznie nigdy jej nie miały. Pchanie koncepcji kulturowych doprowadza do kuriozalnych myśli, że osoby czarnoskóre były na każdym froncie a kobiety walczyły na wojnie. Tu być może chodzi o historię, ale najważniejsza jest dekonstrukcja kulturowego wyczynu białych mężczyzn - walki o swoją ojczyznę zgodnie z honorem wojownika.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_appropriation

Tyle mam do napisania w związku z tym chorym tematem

#bf #battlefield #battlefield5 #gry #historia #iiwojnaswiatowa #oswiadczenie #4konserwy #fashwave #kultura
  • 66
  • Odpowiedz
  • 24
@Brzytwa_Ockhama biali ludzie nie maja kultury. Mężczyźni też.
Tożsamości narodowe mogą mieć kulturę, grupy etniczne moga mieć kulturę.

A Ty jak ostatni debil powtarzasz slogany stworzone dla USA i funkcjonujące w USA.

Ale co poradzić, prawactwo argumentacja nigdy nie porazalo.
  • Odpowiedz
@Ofacet:
Kipling 'Brzemię białego człowieka'

Podnieście brzemię białego człowieka
Wyślijcie kwiat swojego plemienia
Nuże popędźcie synów na wygnanie
By jeńców waszych spełniali marzenia.
Niechaj tym ludom spłoszonym i dzikim
Służą, swym jarzmem do ziemi przygięci,
Tym, co pojmani dopiero, niechętni
Co na wpół diabłem są, na wpół dziecięciem.

Podnieście brzemię białego człowieka
Okrutne wojny o pokój wzniecajcie
Głodu łakome napełnijcie usta
Chorobom hasło do odwrotu dajcie.
A gdy już kres tej
  • Odpowiedz
  • 38
@Brzytwa_Ockhama i co się szczerzysz. Właśnie pokazałeś przykład kultury antyku, Grecji jak zakładam.

Jest to kultura Grecka mlotku, nie biała.

A Ty masz z nią tyle wspólnego co twój post z bkyskotliwoscia. Czyli #!$%@? niewiele.
  • Odpowiedz
@Ofacet: Jeśli są osoby które wstydzą się swojego koloru skóry dlaczego ja nie mogę być zadowolony z tego, że w moich żyłach płynie krew człowieka który walczył ramię w ramię z Kaziemierzem Jagiellończykiem. Ba! Idźmy dalej, dlaczegoby nie czuć potęgi i siły europejskiej kultury która zdobyła cały świat i rządzi niepodzielnie i w Chinach i w USA i w Niemczech?
  • Odpowiedz
  • 17
@Brzytwa_Ockhama A szeroko pojęta kultura europejska co ma z kolorem skóry?

Rozumiem że po równi się utożsamiasz z turksmi otomanskimi bo też są rasa biała?

Albo jihadystami? Oni też są biali.
  • Odpowiedz
  • 14
@Brzytwa_Ockhama

Jeśli są osoby które wstydzą się swojego koloru skóry

To niech się wstydzą. Ich strata.

dlaczego ja nie mogę być zadowolony z tego, że w moich żyłach płynie krew człowieka który walczył ramię w ramię z Kaziemierzem Jagiellończykiem.

Fakt że jakis wojak zaciazyl jakąś wiesniaczke nie jest Twoim osiągnięciem. A bycie zadowolonym/dumnym że swojej karnacji jest oznaką debilizmu. Proste.

siły europejskiej kultury

Polska kultura nie jest kultura europejską. Gdyby była to
  • Odpowiedz
@Ofacet: Bardzo wiele, kultura nie jest jakimś abstrakcyjnym aspektem, ale jest zamknięta organicznie - tak samo polska kultura czy niemiecka. Gdyby wszystkie Niemki poślubiły Rosjan i dzieci tych Rosjan mówiły po rosyjsku to jeden z najważniejszych czynników kultury niemieckiej - nordyckość - przepadłaby. To samo gdyby wszystkie Polki poślubiły Marokańczyków.

Rozumiem że po równi się utożsamiasz z turksmi otomanskimi bo też są rasa biała?

Islam sprawił, że mimo bycia białym nie
  • Odpowiedz
@Ofacet:

Fakt że jakis wojak zaciazyl jakąś wiesniaczke nie jest Twoim osiągnięciem. A bycie zadowolonym/dumnym że swojej karnacji jest oznaką debilizmu. Proste.

Dlaczego miałoby denerwować mnie mój kolor skóry? Lubię biel, moją białą dziewczyną, będę kochał białe dzieci z ich blond włosami. Są piękne. Współczuje, że tego nie rozumiesz.

Polska kultura nie jest kultura europejską. Gdyby była to nasz kraj wyglądałby o o wiele inaczej

Polska kultura nie jest kulturą europejską
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: No jak dla mnie to nie jakieś celowe niszczenie kultury, a po prostu efekt działania kapitalizmu. Firmy są ekstremalnie nastawione na zyski, więc robią wszystko aby zwiększyć target. Kiedyś targetem byli głównie młodzi, biali faceci, w ostatnich latach zaczęło się to zmieniać i w gry zaczęło grać więcej kobiet, stąd też to forsowanie żeńskich postaci w nowych produkcjach.

• Odpowiedz