Aktywne Wpisy
rysiekryszard +14
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#fizyka #nauka #filozofia #ankieta #pytanie
Rzeczywistość jest
Komentarz usunięty przez autora
Odpowiadając na pytanie: rzeczywistość jest zdeterminowana, ale to nie znaczy, że nie mamy wolnej woli.
Co to jest antynaukowe? Naukowcy dzisiaj śmieją się z tych 100 lat temu, tak jak Ci 100 lat temu z poprzednich.
Pisałem tutaj ostatnio krótki cytat na mikroblogu. Sprawa rozbija się o to co jest dla nas rzeczywiste, a co nie. Jak widać rzeczywistość, tak jak i czas, zdaje się być bardzo elastyczna.
Jak ważne dla naszego jestestwa jest to czy rozumiemy zjawiska fizyczne na poziomie kwantowym? Nigdy nie będą
Komentarz usunięty przez autora
@obozeloginzajety: Mechanika kwantowa jest niedeterministyczna i nie ma tu o czym deliberować (zabawy semantyczne zostawiam filozofom), więc pytanie "Czy wydaje ci się, że rzeczywistość jest całkowicie deterministyczna czy trochę losowa?" to de facto pytanie o to, czy odrzucasz ostatnie 100 lat rozwoju fizyki.
Dzięki. Nie mogę jednak twierdzić, że rozumiem wszystko co czytam. Tak samo jak i w teorii Godla :)
Zatem, mój punkt:
To co napisałem nie tyczy się w tym wypadku tylko logiki i semantyki nauki. Stosuję to do złożoności (complexity), znanych obecnie i w przyszłości, wszystkich możliwych zjawisk naturalnych. Przez zjawiska naturalne rozumiem cały system składający się z obiektów (na poziomie materialnym np. związki chemiczne lub abstrakcyjnym np. relatywność czasu
Genialnym przykładem jest giełda. Wypadkowa zjawisk fizycznych i abstrakcyjnych w jednym. Nawet w okresie pełnej algorytmizacji handlu dalej przewidywalność systemu jest bardzo niska.