Wpis z mikrobloga

Będę robił pierwszego dolniaka na W 34/70 i nie wiem jak zadać drożdże... czym więcej czytam mam większe wątpliwości. Drożdże zadać do fermentatora o ustalonej temperaturze fermentowania czyli 10C czy do 15C i schłodzić jak niektórzy polecają czy do 20C i do lodówki. Napiszcie jak robicie aby bylo dobrze.
#piwowarstwo
  • 9
@pacbox: zadawalem uwodnione do 20 stc i do lodowki na 10. Lag 1- 2 dni.

Zadawalem fermentum mobile bawarska doline bez startera i lag do 3 dni nawet.

Generalnie nizsza temperatura to mniej potencjalnych estrow, wyzsza szybszy start, ale chyba z ta wysoka temperatura to gra nie warta swieczki - jak ma ruszyc to ruszy. Teraz robie tylko mokre i starter
@Jackson_Hill: Jak zadawałeś dla niższych temperatur to schładzałeś zrehydratowane drożdże w lodowce czy je jakoś przyzwyczajałeś np. dodając systematycznie chłodniejsza brzeczkę?
Nie, na pałę do wiadra. Gdybym teraz robil na sucharach to bym wbil 1-2 saszetki do wiadra po rozpuszczeniu w wodzie. Brzeczka w 15st do zejscia do 10-12. Zreszta na saszetce chyba tak wlasnie jest napisane? Poza tym jesli to pierwszy dolniak to drugiego zrobisz lepiej jakby co ;) Jakie BLG?
@pacbox: na piwoorgu jest dokladniejszy zrzut z instrukcji i tam sa obie metody. Na saszetce masz 'sprinkle into wort' i to ma zastosowanie w 20 st wlasnie. 12 BLG to luz, nie dramatyzuj tylko syp, nastepnym razem zrobisz inaczej i porownasz wyniki.

Masz lodowke BTW?