Wpis z mikrobloga

Naprawa laptopa #xiaomi - ktoś mógł by powiedzieć nic wielkiego. Laptop jak laptop.
BŁĄD.

Poniżej opis mojej sytuacji z zalaniem laptopa od Xiaomi, problemami ze znalezieniem serwisu i... #kryptoreklama serwisu RepCom z Łodzi, który podjął się naprawy i podołał zadaniu w 100%.

Tło sytuacji: od pół roku jestem posiadaczem Xiaomi Notebook Air 13.3 #xiaominotebook (specyfikacja), do tego #bojowkaxiaomi i te sprawy. Na moje nieszczęście dwa dni temu zalałem go niedużą ilością soku w okolicach gniazda ładowania. Szybkie odłączenie od prądu, wyłączenie laptopa i poszukiwanie Torxa T5 w okolicy w celu dostania się do baterii. Swoją drogą. Kto ma Torxa T5 w domu? Ygh... Po rozkręceniu swąd wydobywał się z okolicy gniazda ładowania. Pierwsza myśl? Odezwę się do oficjalnego centrum serwisowego podanego na stronie mi.com w moim mieście - Łodzi. Na miejscu spotykam rozłożone ręce.

A bo my tylko telefony i tylko jako partner.

OK. Wisicie na stronie jako Centrum Serwisowe. Szkoda czasu.
Wizyta w drugim serwisie 300m dalej.

Panie. Ultrabook i do tego Xiaomi? Nikt tego Panu nie naprawi

Lekka desperacja z mojej strony zaczyna atakować moje myśli.
No nic. Próbuję dalej. Kolejny serwis, tym razem w innej części miasta.

Ksiao co? To jakaś chińszczyzna? Gdzie ja Panu do tego części znajdę...

Wizyta w czwartym, zaprzyjaźnionym niegdyś serwisie.

My tego nie ruszymy, bo nie mamy sprzętu no i to Xiaomi, ale może tutaj Panu pomogą.

pada nazwa serwisu #repcom na ulicy Kościuszki (jak przejrzycie Wykop to kilka razy był polecany do m.in laptopów i stłuczonych ekranów smartfonów).

Jak tam nic nie poradzi fachowiec, to nikt się tego nie podejmie. On lubi taki wyzwania.

Na miejscu sprzęt przyjęty bez problemu, serwisant również fan Xiaomi (), a koszt naprawy oszacowany na 250-300 PLN. Po jednym dniu od oddania sprzęt był gotowy do odbioru. Cena za całą usługę naprawy, sprowadzenie części z Niemiec (gniazdo jest ciężko kupić, nawet na Aliexpress) i wyczyszczenie laptopa: 280 PLN. SZOK. Dodatkowy szok: serwisant zamówił dwa gniazda, co bym miał na przyszłość w razie jak by znów wystąpiła taka sytuacja

PS: Budynek w którym mieści się lokal nie wygląda zachęcająco, winda prowadząca na 5 piętro również, ale nie polecam się zniechęcać. W takich miejscach najczęściej spotyka się perełki. Ja spotkałem.

REPCOM

al. Kościuszki 80/82 lok. 505

90-437 Łódź

tel: 42 6631146 / 510733614
  • 12
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@BeCometA: Znając życie to ci nawet nie wymienił gniazda, tylko przeczyscił wszystko, a ty się cieszysz jak dziecko. Fan xiaomi i zestawu od Wiha nie masz? Wstydź się. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@BeCometA: Ja tam nikomu nie pozwalam grzebać w swoim sprzęcie i jestem nieufny do takich,, serwisow''. No chyba, że to kobieta. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@plonez80: hmm, no to powiedz mi jak miałbym naprawić swojego laptopa bez umiejętności zgrabnego lutowania lub znajomości się na elektronice? Z poradnikiem na youtube od klocucha na telefonie?
  • Odpowiedz
@BeCometA: Przecież ten xiaomi korzysta ze standaryzowanego ładowania przez USB-C. Możesz kupić i dać do wlutowania gniazdo z dowolnego telefonu z USBc i będzie działać. No ale cóż, jak kupuje się App..., sorry xiaomi to trzeba płacić za "indywidualne podejście" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nieźle cię zrobił Pan serwisant, a Ty jeszcze zadowolony jesteś :D

Btw. Ta historia z kurierem z Niemiec też brzmi wątpliwie. Xiaomi
  • Odpowiedz
@marecki22: widziałem stronę retailera od którego kupował serwisant.
Bierzesz pod uwagę, że wiele magazynów części z chin osadzonych jest właśnie w UK/Niemczech? Popularność wysyłek telefonów "z chin" z magazynów w Niemczech nie wzięła się znikąd.

Skoro tak mnie "zrobił" to czemu w innych serwisach nie chcieli się tego podjąć? Odwiedziłem cztery. Skoro to takie proste jak piszesz.

Ja dalej czuję się zadowolony. Tak jak pisałem. Poza samym wlutowaniem w grę
  • Odpowiedz
Bo serwisy unikają laptopów, do których nie ma schematów i których producenci stosują różne dziwne układy SMD, niedostępne do zakupu w TME. W 99% jak jest spalone gniazdko, to spalony jest też cały układ zasilania i tutaj trzeba dużo diagnostyki by dojść co jest nie tak. Może coś pomieszałeś i on wymienił ci moduł zasilania, to wtedy cena jest ok. Za samo gniazdko 300 zł to za dużo. I tak jak pisałem,
  • Odpowiedz