Wpis z mikrobloga

@obludnik-rozi: Dobre pieniądze xD ludzie więcej zarabiają na magazynach.
Pracy sporo ale to tylko dlatego ze płaca kiepsko i syfiasta praca, po prostu nikt nie chce w tym robić bo łatwo znaleźć coś lepiej płatnego.
  • Odpowiedz
@obludnik-rozi: 4 lata, potrafie programować z wykorzystaniem cykli obrabiarek z Fanucem, dobierać parametry i samemu tworzyć technologie (z kawałka materiału zrobić detal zgodnie z rysunkiem).
Widzialem ofertę pracy z Austrii za 2k netto euro to się operatorzy rzucili na nią jak szczerbaty ma suchary xD na budowie się więcej tam zarabia.
Ogólnie w Cnc jedynym plusem jest to ze można znaleźć łatwo prace za granica. Szkoda tylko ze tez za
  • Odpowiedz
@obludnik-rozi: pracy od #!$%@? ale za 2-3k netto. Jak lubisz smierdziec chlodziwem caly tydzien, miec #!$%@? łapy po lokcie i wyciagac wiory z kazdego zakamarka to praca idealna. Ogólnie branża pełna starych capów co sie boją zmienic robote albo młodych sfrustrowanych nadgorliwców, którzy się cieszą jak zrobią coś trudniejszego i ich szef pokelpie po ramieniu. Ja po 4 latach opuszczam ten cyrk xD
  • Odpowiedz
@kujol: Operator zielonego z umiejętnością programowania i ustawiania maszyn? Pracowałem na narzędziowni gdzie szły pojedyncze detale o dość wąskich tolerancjach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@waskizlo ja jeszcze jestem na etapie gdzie uważam się za tego właśnie operatora zielonego więc nie mam się jeszcze czym chwalić.

Nie uważam że jest tu aż tak źle jak opisujecie. Owszem są firmy gdzie przez cały dzień co 15 minut wrzucasz na stół elementy po kilkadziesiąt kilo i wykończysz się w rok, ale są i takie roboty gdzie sztuka jest na stole kilka dni i nawet rąk nie zbrudzisz.
  • Odpowiedz
ja jeszcze jestem na etapie gdzie uważam się za tego właśnie operatora zielonego więc nie mam się jeszcze czym chwalić.

@kujol: I dalej nie będziesz się miał czym chwalić. Jest bardzo niewiele firm ktore chca płacić, w dodatku one się nawet nie ogłaszają bo ludzie trafiają tam z polecenia. Dużo jest za to gownofirm które płaca z łaska po 2-3 k z jakimis premiami byleby mniej z siebie dawać albo
  • Odpowiedz
@Wojak90: Co prawda, mało jest firm co płacą dobrze, ale jest też od groma, które płacą dobrze. Też prawda, że pracownik zmienia w zasadzie pracę tylko i wyłącznie poprzez polecenie, ale to nie jest reguła. Po prostu branża jest dość wąska i osoby, które jeżdżą na targi branżowe się po prostu znają i polecają nawzajem.
Ale w tej branży także można iść bardzo szybko w górę zaczynając od operatora. Wystarczy
  • Odpowiedz
@Wojak90:
Jakie to posady, gdzie się nie narobisz a zarobisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Operator/ustawiacz CNC z doświadczeniem, zarabia w okolicy średniej krajowej. Czy to w Polsce, czy na zachodzie Europy. Zawód nie należy do najtrudniejszych, ale też nie każdy się nadaje. W szczególności jeśli kogoś ta praca stresuje, to rzeczywiście powinien zastanowić się nad zmianą.

Czy można wycisnąć więcej? Kiedyś widziałem ogłoszenie do Detroit dla
  • Odpowiedz
@Wojak90:
Jak to mówią wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. To teraz zapytajmy przedstawicieli handlowych jaką mają lekką robotę. Nie można generalizować i oceniać przez pryzmat "mojej firmy" i kilku znajomych, którzy sobie poprawili.
Nie bronię tego zawodu, bo tak jak napisałem, jest średni i zarabia się średnio. Choć na pewno nie zamieniłbym się z kimś, kto układa pudełka, nawet za te same pieniądze.
A z takich firm po prostu
  • Odpowiedz
@Wojak90: Ja się nudziłem w poprzedniej pracy i zmieniłem na inną ale lepiej płatną i też się nudzę, bo idą detale w tysiącach z automatówki, gdzie raz na dzień wystarczy zmienić płytkę. Wcześniej na olej teraz emulsja. Nie myłeś się w pracy?
  • Odpowiedz