Wpis z mikrobloga

Gorgonzola, San Marzano, Serrano, Pepperoni i na części pieczarki..

Robiłem inne ciasto pierwszy razi wyszło lekko dziwne chociaż smaczne - wygląda na suche a w rzeczywistości pulchne. Trochę eksperymentuje z podwójnym wyrastaniem.

Przesadziłem z gorgonzola bo troche całość zbyt słona wyszła ale i tak smakowało..

#pizza #gzw #gotujzwykopem
#foodporn
niezawodny - Gorgonzola, San Marzano, Serrano, Pepperoni i na części pieczarki..

Rob...

źródło: comment_9z0pRDaam1NKwWEno68H8TpTTachvJFZ.jpg

Pobierz
  • 9
  • 0
@Airbooz Nie podaje już tu przepisów bo parę razy wrzucałem to był pocisk że ciasta 12 godzin nie wyrastam w temperaturze 38.5 stopnia i wilgotności 87% i ze jak to drożdże nie z naciekow skalnych w Apeninach.. i jak to inaczej niż Pan @MG78

#pdk
  • 0
@Airbooz Łyżeczka drożdży do połowy szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę wody, delikatnie rozmieszac i zostawić aż drożdże zaczną się u góry pienic bardzo delikatnie.
Następnie do miski szklanka mąki 00 i pół łyżeczki soli, wlewamy wodę z drozdzami, 3-4 łyżki oliwy i wyrabiamy. Trochę mąki dodajemy coby ciasto się ładnie wyrobiło. Wyrabianie od 5 do 10 minut w zależności od wprawy. Rozciagnac na cienko i piec koło 8-10 minut
@niezawodny drożdże w postaci sypkiej? Czy gotowe? Mrozisz ciasto? Odkładasz na 12/24 żeby drożdże usmiercic? Jak robisz sos? Ja robię z Passaty. Wrzucam pastę pomidorowa, czasem pesto, i redukuje. Najpierw podsmażyć czerwona cebulę i czosnek z usuniętym rdzeniem. Redukuje się to około godziny. Kolejność nakładania ciasto sos ser i reszta. Jak u Ciebie