Wpis z mikrobloga

hej mircy, po wielu dniach, miesiącach prób, udało się. Wyszedł mi KEBAB w domu, lepszy niż w mojej ulubionej kebabiarni. W obu wersjach - kurczak i baranina (ale naprawde wołowina, bo kebiabiarnie robią baranine z wołowiny). Powiem wam satysfakcja over 1000 :D
Z nietypowych rzeczy - zamówiłem takie cienkie chlebki pita, "kieszonki" kosztowały ok 40 zł za 50 sztuk. No nie da się mniej ale te kieszonki robią robotę - zamroziłem 45 :D i będzie na pare miesięcy. Dla zanęty zdjęcie, jak ktoś chętny na przepis/opis przygotowania dajcie znaka - może zrobię wykop o tym? #kebab #kuchnia #gotujzwykopem
Tichy - hej mircy, po wielu dniach, miesiącach prób, udało się. Wyszedł mi KEBAB w do...

źródło: comment_5NEK0VDDMGHvrmWuvSF90TJLGX1uAWfH.jpg

Pobierz
  • 103
  • Odpowiedz
@smutnyanon: nie na takim opiekaczu, (grillu zamykanym), ktory wygląda jak z kebabiarni - bo mnie te delikatne #!$%@?ły, więc kupiłem taki gastronomiczny
  • Odpowiedz
@n0xx: tak :D zgooglaj sobie hurtownie spożywcze - arabskie - tam jest wolowina. wolowina cielecina, wolowina indyk, nie ma w zasadzie baraniny :D
  • Odpowiedz
@rozzen: na allegro :D od piekarza z poznania, wysyła w 12h od zamówienia - polecam, typ ma różne rozmiary i na 3 ktore zrobilem wszystkie się łatwo otwierały i nie darły
  • Odpowiedz
@Tichy: jaki koszt Ci wyszedł na sztuce?
Pytam z ciekawości.
Kiedyś liczyłem dla hamburgerów domowych i wyszło za takiego 150g mięsa i bogato wypełniony czym sobie zamarzyłem to takie 7zł / 7,50zł. Bułki były kupne
  • Odpowiedz
@n0xx: to już nie moja wina :D ja zrobiłęm z wołowiny i zdziwiłem się bo smakuje jak baranina, potem zacząłęm guglać i sie okazało że to co brałem za barana to był wół
  • Odpowiedz
@balbezaur: na 4 kebsy poszło 4 chelbki za 0,7 zł i 600 g kurczaka za jakies mhmm nie wiem ile pewnie 20 zł . Przyprawy zbieram od dawna więc nie umiem powiedzieć ale pewnie jakies 5 zł do tego sosy z 5 zł pewnie. więc będzie 35-40 zł za 4 bardzo duże kebsy. szacunkowo.
  • Odpowiedz
@Tichy: Baranina jest specyficznym mięsem, tak naprawdę zjadliwa jest jagnięcina(a i tak trzeba ja marynowac w odpowiednich sosach), mięso smakuje jak smakuje, bez dedykowanych przypraw się nie obejdzie, plus cena i dostępność, także nie dziwie się że zastępują tymi wołowymi wiórami(choć słyszałem że i te wióry to czasem jakaś podróba udająca wołowinę).
Nie wiem czy jadłeś, ale jak będziesz kiedyś w UK to zamów sobie lamb shank w sosie miętowym(można kupić
  • Odpowiedz
@Tichy: coś drogi ten kurczak więc liczę że trafiłeś na super jakość :D drożej niż przypuszczałem, ale pewne źródło i sam robiłeś więc nie wyszło źle. Liczyłem że może 8zł za sztukę. Jak będę robił dla siebie to przytnę na pieczarkach, wezmę 4 klasę za darmo #pdk no i na kurczaku przytnę xD
Fajny kebs wyszedł spoko, Smaczego :D
  • Odpowiedz