Mirki mam pytanie, miałem ostatnimi czasy nieprzyjemność uczestniczyć w kolizji drogowej. Niestety wina przez policjantów została okrzyknięta po mojej stronie (chociaż ja jak i ten drugi kierowca dostaliśmy po mandacie). Nie chce mi się jeszcze raz wszystkiego opisywać to załączam zdjęcie pisma jakie wysłałem ubezpieczalni. Moje pytanie jest takie, czy racją było to, że to ja byłem winowajcą? Wg. mnie powinna być co najmniej wina obustronna. Aha nie napisałem ile dostał za wgniecenie i obtarcie dwoje drzwi w starej Mazdzie Xedos 6(?), ponad 6 tys.. Teraz się nie dziwię skąd takie drogie ubezpieczenia OC... #kodeksdrogowy #ubezpieczenieoc #przepisy #kolizja
@radziol88: No właśnie przestraszony konsekwencjami przegranej sprawy w sądzie przyjąłem wtedy mandat na miejscu i nie odwoływałem się od niego w terminie 7 dni. Policjanci widzieli nagranie z monitoringu, a i tak orzekli, że to ja byłem sprawcą kolizji. Na moje pytania czy jakby tam był pas zieleni zamiast powierzchni wyłączonej z ruchu to powiedzieli, że to nie to samo, że to inny przypadek (choć wg. mnie podobny). Ogólnie po
@michael323: mandatu już nie anulujesz, ale sprawę w sądzie możesz wygrać. Nie ma hierarchii przepisów - pierwszeństwo nie jest ważniejsze od zakazu ruchu. Sąd może orzec, że zachowałeś się poprawnie, ustąpiłeś wszystkim jadącym poprawnie i miałeś pełne prawo nie spodziewać się w tym miejscu pojazdu i to jego jazda jest przyczyną kolizji.
@radziol88: W sąd raczej nie będę się bawił niestety, dużo nie ugram, a mogę jeszcze ponieść koszty sądownicze (nawet nie mam pojęcia ile mogą wynieść). Chodziło mi głównie o to, aby ktoś mądry powiedział mi czy się myliłem? Jak rozpatrywać taki przypadek? Normalnie wiadomo, jakby jechał przepisowo pasem ruchu to byłaby moja wina, ale w takim przypadku? Jeśli poruszał się zdecydowanie szybciej niż reszta pojazdów, pasem na którym nie powinno
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
Jeśli ruszałeś i nie miałeś prawa jeszcze gościa zobaczyć, bo jechał z taką prędkością i był tak zasłaniany przez inne auta, to miałeś pełne prawo go się tam ne spodziewać i
#kodeksdrogowy #ubezpieczenieoc #przepisy #kolizja
Na moje to należy uznać, że gość włączał się do ruchu, więc musi ustąpić wszystkim.
Nie ma hierarchii przepisów - pierwszeństwo nie jest ważniejsze od zakazu ruchu. Sąd może orzec, że zachowałeś się poprawnie, ustąpiłeś wszystkim jadącym poprawnie i miałeś pełne prawo nie spodziewać się w tym miejscu pojazdu i to jego jazda jest przyczyną kolizji.
@michael323: możesz ugrać brak zwyżki OC i kasę z ubezpieczalni, więc pewnie z parę tysięcy.
Jeśli ruszałeś i nie miałeś prawa jeszcze gościa zobaczyć, bo jechał z taką prędkością i był tak zasłaniany przez inne auta, to miałeś pełne prawo go się tam ne spodziewać i