Wpis z mikrobloga

Witajcie :)
Mam drobny problem z zadaniem na studia - matematyka probabilistyczna (statystyka), a temat to zmienna losowa ciągła. Mam notatki z zajęć, napisała nam Pani na tablicy kilka przykładów zadań, by zrobić, lecz nie do końca powiedziała jak. Ja niestety nie wiem co tam trzeba zrobić. Być może jakoś to rozpisać? Tak myślę, że do "postaci" prawdopodobieństwa, lecz pewny nie jestem. Bardzo możliwe, że tak jak na lekcji, ale nie wiem jak to ugryźć. Za pomoc byłbym serdecznie wdzięczny :)

Tutaj załączam notatki oraz zadanie:
Notatki - strona 1
Notatki - strona 2
Zadanie

Jeżeli jest to możliwe to proszę o rozpisanie, któregoś przykładu, bądź przyładów, pokazania schematu - dalej już sobie poradzę ;)
Z góry dzięki Wam!
#matematyka
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@kolnay1 Zdecydowanie rozpisywać :) Nie wiadomo ile ma właśnie X. Kurczę, dobry trop! :)
Jest szansa, że rozpiszesz mi jakieś przykłady? :)
  • Odpowiedz
@MisiekD: Pytam, bo chciałem ci wkleić coś co rozwiąże chyba wszystkie twoje problemy, ale jeżeli akurat zakładacie prawostronną ciągłość (jedni zakładają tak, inni siak), to trzeba to trochę zmienić (choć może być tak, że na takim podstawowym poziomie rozkładacie póki co jedynie rozkłady absolutnie ciągłe, wtedy te limesy i rozważania o ciągłości można pominąć).
http://prac.im.pwr.edu.pl/~agniesz/rachunek_prawd_MAEW104/wyklady/R_Pr_MAEW104_wyklad7_zmienna_los_dystrybuanta.pdf
kolnay1 - @MisiekD: Pytam, bo chciałem ci wkleić coś co rozwiąże chyba wszystkie twoj...

źródło: comment_Kw8rerfhKt20ZJ8YCYeP7K94gT2robTG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@MisiekD: No to tak jak mówiłem pewnie rozważacie tylko przyjemne rozkłady ciągłe, gdzie nie trzeba się przejmować tymi limesami. I tam gdzie masz np. lim x->b+ F(x) możesz sobie wyobrazić, że napisane jest po prostu F(b) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kolnay1 czy to jest poprawnie:
* P(37) = 1 - P(X<7) = 1 - F(7)

Bo widzę, że coś chyba miałem to źle zapisane w zeszycie. Najbardziej ciekawi mnie to pierwsze, a szczególnie P(X<8) - P(X<3), bo ja mam w zeszycie P(38) - P(X>3) i nie wiem co jest poprawnie, ale na logikę myśląc to P(38) - P(X>3) jest źle i wg mnie powinno być P(3
  • Odpowiedz
@MisiekD:Moim zdaniem jest poprawne, choć dopiero piję pierwszą kawę. No właśnie tam w zeszycie masz trochę źle i nawet ktoś ci o tym chyba już pisał. Dlatego raczej zadawałem ci pytania niż opierałem się nad tym co tam jest. Popatrz sobie jak to wygląda na rysunkach i widać, że to co napisałeś teraz ma na nich więcej sensu.

Myślę, że kwestię wykresu rozwiąże linia ciągła dla <= i przerywana dla
kolnay1 - @MisiekD:Moim zdaniem jest poprawne, choć dopiero piję pierwszą kawę. No wł...

źródło: comment_XmtxdsOekghvdWJCCb1DnvwLlSXXcQ9m.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@kolnay1 No to cudnie ;)
W zeszycie już poprawiłem, jest ok. O ciągłej linii myślałem, ale jeszcze zastanowię się jaką napisać. Być może zostawię przerywaną, a potem najwyżej poprawię na ciągłą jak będzie trzeba ;)
Dzięki jeszcze raz, nie wiedziałem nawet, że support na wykopie będzie tak bardzo w formie (jestem dość świeży tutaj ;)).
  • Odpowiedz