Wpis z mikrobloga

@Browin @AchtKommaAcht

Dzięki! ()

Zdecydowanie spróbuję słabe - 3 lata temu zrobiłem pierwsze z akacji i nie pamiętam jakich drożdży użyłem, ale skubane fermentowało mi całą wieczność zamiast się grzecznie uspokoić i klarować
@Wychwalany: pierwszą próbę z akacją podjąłem jak jeszcze nie do końca ogarniałem temat win, popełniłem sporo błędów, więc ostateczny wynik wyszedł mi średni. Niemniej sam nastaw smakował obłędnie i wierzę, że takie wino zrobione z głową byłoby na moim osobistym podium smaków;)

Teraz wreszcie robię drugie podejście, bo jak wspomniałeś kwiatów jest od groma. Wywar z nich z dodatkiem cytrusów jest fajnie aromatyczny i orzeźwiający - idealne smaki na lato. Teraz
@flaa: jeśli dodałeś te enovini ws to one wolno startują i wolno fermentują. Mi na wiosnę obudziło się wino zniesione do piwnicy późną jesienią i bulgocze raz na kilka minut. Kuszą te kwiaty, ale nie dam rady. Poluje na czarny bez. Tak ogólnie to w tym roku będzie urodzaj z owocami, trzeba miejsce szykować w piwnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)