Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #windows #windows10

mam problem. Otóż komputer nie widzi samego siebie w otoczeniu sieciowym xD Jedyny komputer widoczny w sieci to laptop dziewczyny. Nie widać ani mojego laptopa, ani mojego komputera stacjonarnego. Wszędzie jest sieć prywatna i odnajdywanie w sieci włączone. O co chodzi, przez to nie mogę skonfigurować pulpitu zdalnego bo laptop nie widzi stacjonarki aby dodać ją do białej listy xD
FLAC - #pcmasterrace #windows #windows10

mam problem. Otóż komputer nie widzi same...

źródło: comment_1HIi2lw1yKBui0LvtXGsr0JS96jPEV5y.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@FLAC: " Jedyny komputer widoczny w sieci to laptop dziewczyny." Typowe dla różowych, W każdym towarzystwie chcą byc widoczne. To że ty w otoczeniu sieciowym nie jestes widoczny to tylko znak że upatrzyła sobie lepszy i szybszy hotspot a ciebie niedługo odstawi do serwisu. W końcu nowszy i lepszy model jest na horyzoncie.
  • Odpowiedz
@FLAC: dobra, zrobiłem tyle że stacjonarka widzi wszystkie kompy a laptop dalej tylko lapka dziewczyny xD

ale co dziwne, z dyskiem udostępnionym na kompie się łączy jeśli się wpisze ręcznie adres, bo oczywiście sam go nie znajduje (skoro nie potrafi znaleźć automatycznie kompa w sieci). Co ten widnows to ja nie wiem
  • Odpowiedz
@FLAC: Ustawienie NetBEUI?
Pamiętam że kiedyś mi ten protokół bruździł w działaniu grup roboczych.
Drugą sprawą to są wersje systemów działajacych ze sobą.
Wersji protokołu SMB są trzy (z pewnymi zmianami) i takim kluczowym jest kwestia długości klucza szyfrującego. Te starsze nie wiedzą jak się posługiwać dłuższymi niż (bodaj) 56-bit, a te nowsze systemy zazwyczaj domyślnie pracują na (bodaj) 128-bitowym szyfrowaniu.

Z resztą, wraz z aktualizacjami na nowszych systemach (od
  • Odpowiedz
@sirpingus: na najnowszuch win10 w ogóle nie ma grup domowych (wywalili je), a ustawienia odnajdywania (szyfrowanie) mam takie samo na obu.

No ale na razie odpuszczę. Pulpit zdalny mi działa więc spox, tyle na razie potrzebuję.
  • Odpowiedz
@FLAC: Grupy domowe != grupy robocze.
Nie łączysz się też do domeny, a ja tutaj myślę o grupie roboczej(workgroupie).
Właśnie... Z takich błachych rzeczy, jak masz ustawioną identyfikację sieciową? Czy wszystkie komputery są w tej samej grupie roboczej (wokrgroupie)?
Kolejna sprawa: zapora ogniowa.

SMB to dosyć poroniony protokół "gadający" na wielu
  • Odpowiedz
@sirpingus: grupa robocza ta sama, domyślna workgroup jak to w windowsie. W zaporze sieciowej nic nie grzebałem. Kiedyś wszystko działało a potem przestało, tyle wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

sieć jak wspomniałem mam wszędzie na prywatną, więc tam nie powinno być problemu. Z resztą kompy fizycznie są w stanie ze sobą gadać, bo korzystam z dysku sieciowego (udostępnionego na stacjonarce) bez problemu w lapku. Po laptop
  • Odpowiedz