Wpis z mikrobloga

Nie spodziewałem się, że tak szybko bo po zaledwie 3 miesiącach od premiery kinowej pojawi się serialowe rozszerzenie Kobiet Mafii. Samego filmu nie oglądałem, ale biorąc pod uwagę dosyć pozytywne recenzje jak na Vegę i fabularną spójność (czego ewidentnie brakowało poprzednim produkcjom) to wydaje mi się, że serial może mi przypasować.

Uważam, że jeżeli istnieje taka możliwość to twórczość Patryka Vegi należy konsumować tylko i wyłącznie w odcinkach, bo nie widzę sensu w oglądaniu dwu i półgodzinnego skrótu najmocniejszych z serialu. Tak było z pierwszym Pitbullem, tak było ze Służbami Specjalnymi i Botoksem który w epizodycznym wydaniu przypadł mi do gustu. Groteskowy i maksymalnie przerysowany medyczno-obyczajowy rollercoaster - takiej produkcji w Polsce brakowało.

Świetny Fabijański w dosyć niecodziennej roli (scena w komunikacji miejskiej - poezja!), bardzo dobra Warnke, Stramowski jako mniej złodupnym charakter także daję radę. Wątek Chabiora troszkę podobny do tego Lindy z Pitbulla. Nowe Porządki. Szkoda że tak mało Machnickiego, bo w Służbach był świetny a tutaj nie miał zbyt wielkiego pola do popisu.

Poza tym, rodzeństwo patomedyków w składzie: Bołądź jako menelica Daniela oraz Oświęciński w roli Dariusza Winiarka dodaje mnóstwo kolorytu. Śledzenie ich funeralnych przygód oraz drogi na szczyt w pogotowiu to czysta radocha - Darula oceniający stan dziecka które upadło z dużej wysokości, "akcja ratunkowa" w lesie, interwencja w domu koleżanki Dareczka, rajd karetką przez stolicę, przygotowania do ostatniej drogi rodziców oraz Darek Winiarek jako inspiracja dla młodych adeptów sztuki ratownictwa medycznego. Wszystko to wywoływało olbrzymiego banana na mojej twarzy.

Nie zrozumcie mnie źle, Botoks w wersji serialowej bynajmniej nie jest arcydziełem, ale uważam że to naprawdę ciekawa choć niepozbawiona wad (m.in. natężenie kwestii i scen które należy solidnie rozchodzić przekracza dopuszczalne normy) produkcja. Dlatego też jestem spokojny o serialowe rozszerzenie Kobiet Mafii - będą dobrze znane twarze, będzie efekciarsko i bardziej spójnie od strony scenariusza.

Radosna i niezobowiązująca vegowska nawalanka w wydaniu serialowym - mi tam pasuje.
#seriale #film #filmpolski #botoks #vega chyba #niepopularnaopinia
MartinMartinez - Nie spodziewałem się, że tak szybko bo po zaledwie 3 miesiącach od p...

źródło: comment_Mb1AbdYlBH8Q7BNJgZAJaFm30B4bjRXm.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz