Wpis z mikrobloga

Mirki szybkie pytanie. Wracam do domu zaglądam do skrzynki pocztowej bo czekam na paczkę od myfrenda z Ali. Na klatce zaglądam do skrzynki - pusta. Wchodzę do domu a różowa nie wywaliła śmieci więc za 5 min zawijam się na dół z workiem a w skrzynce awizo. Wku****e od 0 do 100 w sekundę i z domu dzwonie na pocztę nr 5 w TBG zgodnie z info na awizo i chcę numer do listonosza. Po krótkiej rozmowie Pani mi ściemnia, że listonosze nie zabierają nawet tych przesyłek z poczty głównej tylko piszą same awiza a ta paczka jest teraz na poczcie głównej i mogę ją u nich w fili odebrać dopiero po 17 a na głównej ni cha. Prawda to czy ściema może ktoś zorientowany się wypowie bo nie wiem czy kręcić gównoburzę na listonosza. #listonosz #aliexpress #awizo
Zgred125 - Mirki szybkie pytanie. Wracam do domu zaglądam do skrzynki pocztowej bo cz...

źródło: comment_nih2s8Jnt2LCgzDogKCZpcGXxWE1F1kp.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zgred125: to nie ściema, nie biorą teraz paczek listonosze. Robiłem coś w ogrodzie i widzę, że wrzuca mi do skrzynki. Idę, awizo... Pytam o co chodzi? "Panie jak ja bym miał, te wszystkie paczki nosić to bym chyba dnia nie wytrzymał w tej pracy"
  • Odpowiedz
@Zgred125 prawda. Znajoma (jej ojciec pracował jako listonosz) mówiła że właśnie w większości przypadków nie zabierają paczek z poczty bo mają ich za dużo więc wypisują awizo
  • Odpowiedz
@pieczarrra: nie wiem, może niektóre urzędy pocztowe mają niektóre nie. Na jednej z podwarszawskich wsi widziałem listonosza na quadzie z paczkami. U mnie na dzielnicy lecą w ...
  • Odpowiedz
  • 0
Dzisiaj to akurat spoko bo pracowałem do 14 ale normalnie robię do 18 i jak różowy jest w domu cały dzień a ja po 18 jestem w domu i awizo następnego dnia też do 18 i jest problem taka paczkę odebrać. A jak to co piszecie jest normalne to czym się różni tańsza paczka do odbioru na poczcie niż polecona
  • Odpowiedz
  • 1
Jak listonosz ma duży gabaryt to zostawia przesyłkę na poczcie i wypisuje awizo. Przesyłkę możesz w tej sytuacji odebrać kiedy chcesz bo leży na poczcie. Jeśli listonosz ma poleconą albo za dużą paczkę to pisze awizo i targa ją do powrotu do poczty czyli właśnie do 17.00. Nie ma wtedy możliwości odebrania aż listonosz nie wróci. Ktoś Cię w bambuko robi.
  • Odpowiedz
  • 0
Wcześniej myślałem, że to dlatego, że mieszkam na czwartym piętrze i im się nie chce ale teraz do c---a mieszkam na pierwszym a skrzynka jest między pierwszym a parterem :-):-)
  • Odpowiedz
@Zgred125: Gdzieś ktos pisał, co powinno być oczywiste, ale jak widać nie jest, że listonosze czasem nie zabierają paczek, bo mają za duży rewir do obskoczenia i zbyt dużo listów, przesyłek, więc zostawiają awizo. Podziękuj poczcie że nie zatrudnia większej ilości osób.
  • Odpowiedz
@TymRazemNieBedeBordo: a myslisz ze kazdy urzad nie chciałby większej ilości lostonoszy? Uwierz, że bardzo. Ale ludzie nie chcą pracowac za najnizsza krajową, szczególnie że praca listonosza nie jest najlżejsza. A do tego ciągłe cięcia etatów
  • Odpowiedz
@Zgred125: jeżeli coś większego od standardowej koperty jest wysłane poleconym to podlega to pod listonosza i zwykle takich przesyłek nawet nie zabierają. Przesyłki wysłane jako paczka są rozwozone przez kurierów poczty, którym zależy bardziej, żeby przesyłka została odebrana, chyba mają płacone premie czy coś od doręczeń
  • Odpowiedz