Wpis z mikrobloga

Jura Krakowsko-Częstochowska nie jest co prawda terenem górskim, jednak elementy krajobrazu, które zobaczymy na jej szlakach należą do typowo górskich. Wędrując po jurze natkniemy się zarówno na strzeliste skały, jaskinie, głębokie doliny, urwiste zbocza oraz wysokie wzniesienia. Tak samo jak w górach! Sztandarowym zakątkiem tego regionu jest oczywiście Ojcowski Park Narodowy, do którego z przyjemnością Was teraz zapraszam. Z góry dziękuję wszystkim wykopującym!

Link do znaleziska: Ojcowski Park Narodowy - najmniejszy, ale nie najskromniejszy

Przy okazji chciałbym zwrócić Waszą uwagę na stronę internetową, którą stworzył Mireczek @Ragnarokk. Dotyczy ona Głównego Szlaku Beskidzkiego, czyli najdłuższego szlaku turystycznego w polskich górach. Znajdziecie ją tutaj. Niech nie zwiedzie Was jej ascetyczna forma wykonania. Skrywa się bowiem pod nią spore bogactwo informacji oraz linków do galerii ze zdjęciami, dzięki którym zapoznacie się bliżej z tym niezwykle interesującym szlakiem. Forma ta może jednocześnie okazać się zbawienna na szlaku, kiedy ze słabym zasięgiem komórkowym będziecie szukali porad online. Dajcie swój odzew i poinformujcie twórcę o swoich odczuciach!

Poniżej wołam osoby, które wyraziły chęć otrzymywania powiadomień o nowych wpisach. Jeśli ktoś chciałby dopisać się do listy, proszę o zostawienie plusa przy przeznaczonym do tego komentarzu pod niniejszym wpisem. Zachęcam również do obserwacji pierwszego tagu, którym opatrzone zostało linkowane znalezisko (tag autorski).

Pobierz P.....l - Jura Krakowsko-Częstochowska nie jest co prawda terenem górskim, jednak ele...
źródło: comment_fivnmSEMlph3ooP7Qd4Bwoe2OwvpcFPs.jpg
  • 44
@Permanent-Travel trafiłeś w punkt z tą Jurą. W takim razie mam pytanie, planuję wybrać się tam ze znajomymi na weekend, co twoim zdaniem jest najbardziej godne zobaczenia zakładając, że dojedziemy tam pociągiem, będziemy poruszać się pieszo i wracamy też pociągiem. :P Czyli mamy do dyspozycji całą sobotę i pół niedzieli, wyjazd i powrót z Poznania. Oczywiście mam wstępny plan, ale jesteś obeznany, więc może dorzucisz jakąś cenną radę. ( ͡º ͜
Pobierz halek - @Permanent-Travel trafiłeś w punkt z tą Jurą. W takim razie mam pytanie, plan...
źródło: comment_lVMQTWUeA2Pn0P9cRXzrEZ1h1gYHj33q.jpg
@halek: Jedziecie z daleka i macie dość mało czasu. Dlatego musicie wybrać coś blisko Krakowa. Na waszym miejscu prędzej wybrałbym coś takiego. Z Zawiercia nie wiem jakie będziecie mieli opcje powrotu a tutaj kończycie w Krzeszowicach skąd jeżdżą pociągi Kraków-Katowice. Na trasie zaliczacie Ojcowski PN, Dolinki Podkrakowskie (Bolechowicka, Kobylańska, Będkowicka) i Zamek Tenczyn. Całość ok. 60 km. Najgorsze w tym wszystkim będzie to, że na weekendzie w Ojcowskim PN
Pobierz P.....l - @halek: Jedziecie z daleka i macie dość mało czasu. Dlatego musicie wybrać ...
źródło: comment_00yGg7qqyNlB7vVKDUHoZYifWxNwzRJt.jpg
@halek: Ewentualnie, jeśli macie możliwość dojazdu do Częstochowy, to polecam taką trasę. Zaliczacie wtedy znacznie rzadziej uczęszczane tereny a równie interesujące:
- Rezerwat Zielona Góra,
- Góry Towarne,
- Zamek w Olsztynie,
- Biakło i Lipówki,
- Rezerwat Sokole Góry,
- ciekawe okolice Siedlca i Złotego Potoku.

Tę trasę polecam nawet bardziej niż poprzednią, ale jest trochę dłuższa.
Pobierz P.....l - @halek: Ewentualnie, jeśli macie możliwość dojazdu do Częstochowy, to polec...
źródło: comment_TLkpqJkyPIbd3ZdPIqqKRu1MgsKoIkJw.jpg