Wpis z mikrobloga

To nie jest najbardziej apetyczne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, ale w sumie nie w tym rzecz.
Dzisiejszy obiad był mieszaniną różnych resztek z lodówki, jednak wszystkiego było za mało, żeby stanowiło sycący posiłek więc zrobiłam coś na wzór tortilli. Z samej ciecierzycy i wody, więc #bezglutenu i #weganizm #wegetarianizm
Jeden duży placek na patelnię 28cm to:
50g mąki z ciecierzycy + 80ml wody + sól/pieprz/zioła (dowolne, ale może być też czarnuszka) + odrobina tłuszczu na patelnię, ale sucha też powinna być ok.

Ja mam niestety niewygodną szpachelkę + pospieszyłam się przy odwracaniu, więc tortilla się złamała, ale obie połówki po nałożeniu farszu złożyłam na pół i jadło się wygodnie.
W skrócie - ja jestem mega zadowolona. Gdyby nie fakt, że na jutro mam same niepasujące do siebie rzeczy (właściwie to muszę zjeść wór rukoli i nie wiem już z czym ( ͡° ʖ̯ ͡°) ), zrobiłabym ją ponownie ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#gotujzmatra #gotujzwykopem #tortilla (pozdro dla jedynej osoby obserwującej ten tag ( ))
matra - To nie jest najbardziej apetyczne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, ale w su...

źródło: comment_W8OxjaR8umKMExTzhIq9X0ex1l3Z3qqr.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@matra: z ciecierzycy samej bez jaja wyszedł placek na patelni? widzę potencjał pod tortilke taką zamiast tej fujki sklepowej co trochu wyglada i smakuje jak sciera ta żółta.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Qbcia no jakbym miała na jutro coś więcej niż rukolę, ser i jajko, to bym zrobiła drugi raz i pokazała. Nic mi się nie rozwaliło, jestem zachwycona :3
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@harpiowata no serio, piszę o tortilli i to na nią podaję przepis, a Ty się czepiasz o to co na nią położyłam i napisałam to w spojlerze xD
Zamiast kurczaka jest seitan, zamiast fety tofu, a majonez jest że śmietanki sojowej czy innego śmiesznego wynalazku, wystarczy użyć wyobraźni :P
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@syberyjskikoala no tak jak się robi placka na patelni, ale jeśli bardziej precyzyjnie, wymieszałam wszystko rózgą, na patelni rozgrzałam minimalną ilość tłuszczu i rozlalam ciasto. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany tak plus minus. Rozlewa się względnie dobrze, ale ja nadmiar, który nie chciał się rozprowadzić, sama rozprowadzilam szpatułką, bezproblemowo. Nie smazylam do przyrumienienia, jedynie jak brzegi były już widocznie upieczone, przewróciłam placek na drugą stronę.
  • Odpowiedz