Wpis z mikrobloga

Mam coś ostatnio problem z odfermentowaniem i to niezależnie, czy używam S-04, FM11, M-15.
Wszystkie piwa z dodatkiem laktozy, którą odliczyłem. Ostatnio zeszło z 13blg na 9blg i ni chu chu więcej. Oczywiście jak zabutelkuje i dodam na refermentację cukru, to szybciutko się przegazowuje i gejzer.

Jaka przyczyna? Co sprawdzić? Tak, wiem, zrobić FFT, ale co mi to da, jak fermentacja stopuje.

-zacieranie 67/68 minimum 60min
-napowietrzone przez przelewanie z wiadra do wiadra
-drożdże ładnie uwodnione w temp. pokojowej i w terminie ważności, starter zrobiony dla FM11
-temp. fermentacji podnoszona stopniowo od 16 do 21C, czas 2 tygodnie, cicha 2 tygodnie
-balingometr i termometr sprawne
-wiadro niepłukane po dezynfekcji oxi

#piwowarstwo
  • 6
laktozy, którą odliczyłem


@RomeYY: Bez obrazy, ale jesteś ABSOLUTNIE pewny że się gdzieś w obliczeniach nie pomyliłeś?

Wszystkie piwa z dodatkiem laktozy


Jeśli to nie błąd w obliczeniach, to też stawiam na termometr.