Wpis z mikrobloga

Pytanie do #programista15k i Mirkow z #programowanie #cpp #qt . Siedzę już trochę w qt i z tego co wiem to na obu licencjach dostępnych mogę sprzedawać jeśli jeśli linkuje dynamicznie biblioteki od qt. Linkowanie statyczne wymaga licencji, a zmiany w qt wymagają opublikowania. Do tej pory robiłem na embedded linuxa, więc kompilowalem qt i były biblioteki w systemie.
Teraz będę robił apke desktopowa na windę i zastanawiam się jak wygląda sprawa ze zrobieniem instalatora. Chciałbym mieć instalator do aplikacji który zainstaluje też libki QT, żeby nie zmuszać użytkownika do instalowania tego oddzielnie. Da się coś takiego ogarnąć?
  • 8
@WilczurZnahor: Kiedyś sporo szukałem na ten tamat i z tego co zrozumiałem czytając różne fora, to licencja LGPL wymaga tego, żeby biblioteki QT były linkowane dynamicznie (i można je było podmieniać), ale nie było wzmianki o tym, że nie można dostarczać ich w formie "bundled" ze swoją aplikacją.
@WilczurZnahor: Nie jestem prawnikiem, ale wedle tego co rozumiem, zrobienie instalatora z dynamicznie linkowanymi dll-kami nie jest w żaden sposób złamaniem licencji. Dla instalatora instalowany program to dane, więc w najgorszym przypadku musiałbyś się podzielić źródłami instalatora... które w przypadku QtInstallera są i tak w Qt.