Wpis z mikrobloga

@banowiec: nie słuchaj opowieści dziwnej treści i mitów że za bramą to tansze itp , nikt normalny nie kupuje w salonie i sprzedaje 20 % taniej następnego dnia, auto posłuży 10-12 lat i tak do tego trzeba podchodzić, kup nowy jak masz dochody i już , używane też są dla ludzi ale tych co się orientują w temacie , jak chcesz mieć wolną głowę to tylko nowy tylko wybierz dobrze
za bramą salonu będzie warte jakieś 15% mniej ale na gwarancji.

@VrubeL: tak się tego nasłuchałem że kiedyś odpuściłem nówkę (tanią, bo za jakieś 90k pln) i jak patrzę na używki z tego okresu to kosztują nadal jakieś 80-90k pln a minęły już prawie lata.
@banowiec: czyli kompakty - wg mnie koreańczycy zrobili ogromny skok , Kia ceed/i30 niezła konstrukcja ale ja bym zerkał na fiata Tipo ,peżo też ma niezły kompakt tylko tam kupuje się diesla jak kto lata trasy ok jak miasto - Tipo w benzynie A NAJLEPIEJ W TURBO :)
@banowiec: Dobry przykład: porównaj sobie koszt kupna bieda toyoty yaris 1.5vvti active 111HP (50k) i użytkowania w okresie 0 do 5 lat oraz sprzedaż. I kupna 5 letniej toyoty yaris i użytkowania w okresie 5 do 10 lat (+ sprzedaż) wliczając jakieś małe naprawy dla tej drugiej - strata pieniędzy jest baaaaardzo porównywalna a nie trafia się na minę i jezdzi świeżym autkiem z gwarancją. Oraz zawsze można użytkować w okresie
@banowiec: no to jak będziesz miał pecha to będzie gradobicie i popełnisz samobójstwo ...
W kredycie czy leasingu kłopotem może być wysokie i pełne ubezpieczenie 5 lat po 3-4 tys rocznie .
@sailor_73 @banowiec 4 lata to jeszcze znośnie ale jak patrzę jak ludzie jednym autem jeżdżą po 10-15 lat to mnie aż ciarki przechodzą( ͡º ͜ʖ͡º) Różnymi autami pojeździłem i każde ma jakieś wady, zalety, niedoskonałości i nie wyobrażam sobie żeby nie korzystać z zalet motoryzacji i jeździć tyle lat tym samym. Ja wolę trochę urozmaicić sobie posiadanie autw, trochę opel trochę BMW, trochę audi itd ( ͡
@xetrov teraz kupilbys uzywke za 80-90 czy nowke z salonu za 90? retorycznie oczywiscie i dlatego nawet krotkie uzywki beda (sporo) tansze niz nowki z salonu. Bo drugi wlasciciel np.

Oczywiscie jesli chcesz miec spokojna glowe i Cie stac to bierz z salonu ale jesli lubisz kombinowac to igle jak z salonu znajdziesz z drugiej reki (sporo) taniej.
@Kejran: znasz mnie już trochę i wiesz że uwielbiam motoryzację taką prawdziwą i trochę tą starszą złomnikową , każdy ma swoje gusta , mnie samo jeżdżenie już znudziło (przelatane ponad 2 mln kilometrów ) teraz wolę zbierać mile morskie zamiast kilometrów, ale niestety muszę jeździć ( praca) tyle że ograniczam to jak mogę, nie lubię uwsteczniania w motoryzacji a niestety z tym mamy teraz do czynienia , zawsze lepsze było wrogiem