Wpis z mikrobloga

Uwaga! Oficjalna wypowiedź Sapkowskiego odnośnie zalecanej kolejności czytania #ksiazki #wiedzmin
I tak ten post gdzieś zaginie, ale z racji tego, że takie pytanie pojawia się mniej więcej raz na miesiąc na wykopie postanowiłem to wkleić:
"Zaczynać zawsze należałoby klasycznie, znaczy się od początku. W przypadku cyklu "wiedźmińskiego" początek to oba fixupy, czyli zbiory opowiadań. Po nich należałoby przejść do lektury pięciu tomów cyklu. A na koniec, jeśli ktoś miałby ochotę, można wziąć się za "Sezon burz", czyli sidequel. Taką kolejność sugerowałbym. Nieśmiało. Można bowiem zacząć od przeczytania pentalogii. Można zacząć od "Sezonu burz", chronologicznie poprzedzającego pentalogię i większość opowiadań ze zbiorów."
  • 5
@HerrJacuch ja czytałem chronologicznie też i powiem że lepiej. Pamiętam ze gdy pierwszy raz czytałem to trochę smaczków się traciło. Na przykład w opowiadaniu poprzedzającym mamy Triss, a potem w następnym dowiadujemy się ze zginęła dużo wcześniej na wzgórzu. Do tego wzmianki o postaciach, które się dopiero pojawiają i mają swoje wątki.