Mircy, piszę aplikację w #spring i #jquery. Backend dostaje, że tak powiem ciągłe dane z innego systemu i wyświetla je po drobnej obróbce. Potrzebuję, aby były one bezpośrednio aktualizowane na froncie. Na pewno będę do tego potrzebował jakiegoś asynchronicznego wątku, ale nie wiem jak dokonać tej aktualizacji danych. Czy użycie websocketów się nada? z góry dzięki za wszelką pomoc.
@kufelmleka: po co websockety? ( ಠ_ಠ) wystawiasz sobie normalny serwis restowy i uderzasz Ajaxem - w callbacku implementujesz update danych. Przecież masz jquery
@kufelmleka: sorki doczytałem dopiero teraz że event ma iść z backendu ( ͡°͜ʖ͡°) no wciąż możesz zrobić tak jak mówię odświeżając po prostu co chwilę status (czy trzeba zrobić update) albo wręcz updateując no ale to w sumie wygeneruje narzut w zapytaniach HTTP - w tej sytuacji może faktycznie spróbuj zaimplementować te ws - na tej stronce którą podałeś masz to ładnie rozpisane
po co websockety? ( ಠ_ಠ) wystawiasz sobie normalny serwis restowy i uderzasz Ajaxem - w callbacku implementujesz update danych. Przecież masz jquery
@powaznyczlowiek: marnowanie zasobów na pooling. wyobraz sobie 100 sesji otwartych i kazda pyta co 10 sekund po update. daje to 1000 zapytan na minutę, czyli 15 zapytan na sekundę. sporo.
#java #javascript #naukaprogramowania
https://spring.io/guides/gs/messaging-stomp-websocket/
To spróbuję tak jak mówisz, bo te websockety, to za trudne dla mnie drogi Panie
@olektrolek:
dzięki Wam!
@powaznyczlowiek: marnowanie zasobów na pooling. wyobraz sobie 100 sesji otwartych i kazda pyta co 10 sekund po update. daje to 1000 zapytan na minutę, czyli 15 zapytan na sekundę. sporo.