Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Prawo jazdy zrobilem 5 lat temu, od 2 lat nie siedzialem za kierownica, auta jak do tej pory nie mialem z uwagi na to ze nie bylo mnie stac (to co zarabialem szlo na studia). Teraz mi sie lepiej powodzi i myslalem nad kupnem jakiegos autka za 4-6 tys. zl.

Problem polega na tym ze boje sie po takim czasie wyjechac na ulice bo brak praktyki robi swoje. Pamietam dalej jak sie jezdzi autem ale boje sie ze nie ogarne jakichs skomplikowanych zakretow, zjazdow czy czegos i ze doprowadze do wypadku albo co najmniej do jakiejs glupiej sytuacji w stylu: https://www.youtube.com/watch?v=EFIT6AQTWt0

Co polecicie mi zrobic na poczatek po kupieniu auta? Mieszkam w Krakowie a wiec ruch na drodze jest tutaj duzy, do tego sa tramwaje. Ja prawo jazdy robilem w swojej malej miescinie 100 tys. mieszkancow...

Jestem czlowiekiem rozwaznym i boje sie wsiadac za kolko z obawy przed zrobieniem krzywdy komus lub sobie. W dodatku pomijajac juz umiejetnosci jazdy to pozapominalem wielu rzeczy, nawet nie pamietam gdzie w samochodzie jest zbiornik na plyn chlodzacy a gdzie na olej lub na plyn do spryskiwaczy, itd.

Planuje na nowo sobie przeczytac ksiazeczke kierowcy, jednak mam tylko te z 2013 roku i czy od tamtej pory sie zmienily drastycznie przepisy? Po kupnie auta planuje jezdzic tylko wieczorami gdzie ruch bedzie mniejszy, do tego na jakis parking pojechac pocwiczyc parkowanie. Nie wiem co jeszcze moge zrobic? Prosze o pomoc.

#prawojazdy #motoryzacja #samochody #polskiedrogi

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Icheb82: ja w ten sposób tylko na szkole jazdy jeździłem w korku na wzniesieniu, teraz tylko pach sprzęgło, gaz jade ( )
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: zrobiłem prawko w 2012, potem przejechałem jednorazowo 150km gdzieś w 2014, ostatnio wynająłem samochód na wakacjach i przejechałem w sumie 900, a w ostatnie 2 dni to się nawet wkurzałem, jak ktoś autostradą jechał 10km/h mniej niż mógł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Generalnie nie ma się co obawiać, łatwo sobie przypomnieć.
  • Odpowiedz
@KCPR: no na szczęście ostatnio nie musiałem jeździć XDDD

Ale też będę musiał wziąć kilka jazd, bo w końcu zacznę
Więc jeśli OP znajdzie TANIĄ szkołę, to proszę o polecenie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Wyjedź sobie na miasto nocą z jakimś kolegą, nie ma ruchu, a przypomnisz sobie zasady skrzyżowań, jak kolega ogarnięty to Ci podpowie jak na rondach się zachowywać, na skrzyżowaniach z tramwajami itp
Możesz też wyjechać z kimś w trasę, jechać sobie prawym pasem, z czasem powyprzedzać trochę i to nadaje pewności siebie za kierownicą ;)
  • Odpowiedz