Wpis z mikrobloga

#nowastrategia

224 lata temu, w dniu 24 marca 1794 roku około godziny 10, na Rynku Głównym w Krakowie został odczytany przez byłego posła na Sejm Wielki Aleksandra Linowskiego „Akt powstania obywatelów mieszkańców województwa krakowskiego”, ogłaszający rozpoczęcie insurekcji przeciw Rosji i carycy Katarzyny II.

Na mocy aktu, Tadeuszowi Kościuszce powierzono funkcję Najwyższego Naczelnika i polecono mu zorganizować rząd powstańczy – Radę Najwyższą Narodową.

W trakcie uroczystości Kościuszko złożył następującą przysięgę: „Ja, Tadeusz Kościuszko, przysięgam w obliczu Boga całemu Narodowi Polskiemu, iż powierzonej mi władzy na niczyj prywatny ucisk nie użyję, lecz jedynie jej dla obrony całości granic, odzyskania samowładności Narodu i ugruntowania powszechnej wolności używać będę. Tak mi Panie Boże dopomóż i niewinna męka Syna Jego.”

Po odprawie oficerów garnizonu krakowskiego, Tadeusz Kościuszko wraz z Józefem Wodzickim udali się na Mszę Św. do kościoła kapucynów, po wysłuchaniu której w domku loretańskim złożyli u stóp ołtarza szable, które zostały poświęcone przez gwardiana. Następnie ująwszy szable w dłonie ślubowali, że gotowi są oddać swoje życie dla obrony Ojczyzny.

Przysięga Tadeusza Kościuszki na Rynku w Krakowie – obraz Franciszka Smuglewicza

#historia #ciekawostkihistoryczne #historiapolski #patriotyzm #liganauki #polska #datyhistoryczne
NowaStrategia - #nowastrategia 

224 lata temu, w dniu 24 marca 1794 roku około god...

źródło: comment_z6m2apqEFK7pcNGcKkJP3JiH5cQYpFhE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz