Pamiętacie język Dart? Kilka lat temu było przez chwilę o nim głośno gdy Google ogłosiło, że będzie oficjalnie wspieranym językiem w Chrome. Pomysł nie został zbyt ciepło przyjęty, Google wycofało się z niego, skupili się na rozwiju języka, standaryzacji i możliwości kompilacji Dart do JS.
Teraz o Dart znowu zaczyna być głośno za sprawą Flutter - nowego frameworka do tworzenia aplikacji mobilnych. Prawdopodobnie ci co ineresują się #androiddev czy #iosdev więdzą już od tym od dawna, dla mnie jednak to jest nowość, więc dzielę się z #webdev.
Bardzo mnie cieszy fakt, że mobilne frameworki rozwijają się tak dynamicznie. Najpierw mieliśmy Phonegapy, Cordovy - przetarły szlaki, ale to nie było "to". Teraz rządzi React Native, który został dużo cieplej, ale czuję, że Flutter mocno namiesza w tym roku.
@tylkostrimi uprzedzając pytania - nie warto. Najwcześniej za pół roku można temat fluttera odgrzać, ale obserwując od dłuższego czasu imo prędzej kotlin native zgarnie stawkę natywek ze wspólnym codebase.
@tylkostrimi: Flutter nadal cierpi na choroby wieku dziecięcego, ma problemy z modułami, stosunkowo wysoki poziom wejścia. Dlatego obstawiam, że minimum pół roku zajmie ustandaryzowanie pewnych kwestii, połatanie błędów i wypuszczenie przez społeczność faktycznie przydatnych poradników jak klepnąć coś większego i z czego skorzystać, a nadal problemem będzie wejście w darta i poziom tego wejścia względem kotlin native czy porównując do hybryd react native. Pożyjemy, zobaczymy, niestety rynek mobilek zależy bardzo
Nic dziwnego, że dart umarł - próba wrzucenia Javy do przeglądarki nie mogła się udać. Dużo lepiej ogarnął temat Microsoft, który tworzy świetne języki od lat.
@xDrope: Google Fuchsia sugeruje, że zamierzają jednak mocno postawić na Flutter. Ja co prawda zajmuję się natywnymi apkami, ale Flutter (obok Kotlin Native) wydaje mi się najbardziej przyszłościowym kierunkiem.
@Malthan: przyszłościowy tak, ale nadal jest zbyt wcześnie i tylko się ktoś n-------a pisząc w tym, a potem i tak się wszystko 10 razy zmieni XD taki urok niedojrzałych projektów. Temat jest oczywiście ciekawy, bo Apple będzie się broniło rękami i nogami przed pełnym PWA, bo jak wejdzie to wytnie sporo aplikacji mobilnych z ich sklepu (szczególnie prostych, ale tacy gracze jak pysze, allegro czy zalando to nadal są proste
Nic dziwnego, że dart umarł - próba wrzucenia Javy do przeglądarki nie mogła się udać. Dużo lepiej ogarnął temat Microsoft, który tworzy świetne języki od lat.
To nie tak, że umarł. Jest nadal rozwijany, tylko nie jako język wspierany przez Chrome. Pomysł integracji z Chrome nie spodobał się społeczności, i słusznie, ze względu na obawę o fragmentację rynku. Społeczność obawiała się, że historia zatoczy koło i znowu będziemy mieć
Teraz o Dart znowu zaczyna być głośno za sprawą Flutter - nowego frameworka do tworzenia aplikacji mobilnych. Prawdopodobnie ci co ineresują się #androiddev czy #iosdev więdzą już od tym od dawna, dla mnie jednak to jest nowość, więc dzielę się z #webdev.
Bardzo mnie cieszy fakt, że mobilne frameworki rozwijają się tak dynamicznie. Najpierw mieliśmy Phonegapy, Cordovy - przetarły szlaki, ale to nie było "to". Teraz rządzi React Native, który został dużo cieplej, ale czuję, że Flutter mocno namiesza w tym roku.
#programowanie | #webdev | #react
To nie tak, że umarł. Jest nadal rozwijany, tylko nie jako język wspierany przez Chrome. Pomysł integracji z Chrome nie spodobał się społeczności, i słusznie, ze względu na obawę o fragmentację rynku. Społeczność obawiała się, że historia zatoczy koło i znowu będziemy mieć