Wpis z mikrobloga

standardową ładowarką do 18650 naładuję 3V akumulatorek li-ion, nie?

@FalseIdeas: przecież 18650 to liion, i nie ma "3v akumulatorków" - wszystkie są 3.7v standard, niektóre są "hv" i ładują się do trochę wyższych napięć, ale to egzotyka wyczynowa.
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: SĄ na świecie CR2 ładowalne, ale są to albo 3x nimh 1.2v (3.6v) albo 1x lipo 3.7v. Normalne typowe CR2 3V to są baterie po prostu. A o aku 2.4v li-ion nie słyszałem nigdzie (swoją drogą - 2.4v idealnei pasuje by to było 2x 1.2v nimh/nicd, jeśli to jest na prawdę akumulator, a nie bateria).

Jak są - to chętnie poznam, daj jakieś linki albo info.
  • Odpowiedz
SĄ na świecie CR2 ładowalne, ale są to albo 3x nimh 1.2v (3.6v) albo 1x lipo 3.7v. Normalne typowe CR2 3V to są baterie po prostu.

@hrumque: Ale spójrz, zadałem konkretne pytanie dotyczące ładowania akumulatora to mi zacząłeś pisać o bateriach, coś udowadniać i zrobiła się elektroda. Jaki jest sens skoro ja nic o bateriach nie piszę. 3V ładowalne CR2 to akumulatory LiFePO4.

A odnośnie 2,4V ogniw, które można kupić
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: @hrumque: może zrobicie znalezisko o typach baterii, bo ogólna teoria 18650 to wsiąkła w naród, ale wynalazki nowsze i trochę takiego engineering explained zawsze warto by było poznać.
  • Odpowiedz
@rhqq: ja to trochę niebardzo z czasem, ale zerknij na stronę batteryuniversity.com kiedyś ją odkryłem i ciągle rośnie, a jest tam sporo ciekawych informacji w temacie ogniw. Jeszcze na którejś stronie był fajny cykl artykułów, jak mi się przypomni to dam link.
  • Odpowiedz