Wpis z mikrobloga

@krampus0101: nie trzeba z poziomu windowsa dzielic partycji , wystarczy ze upchasz te pliki tymczasowo na te dwie partycje co maja po 200 gb, potem je sobie przeniesiesz do /home na ext 4 linucha jak ci brakuje miejsca, to bedzie szybsze niz defragmentacja
@Marcin35 wydzielilem miejsce jeszcze w windowsie . Ale instalator Ubuntu zaliczył je jako bezużyteczne urządzenie i nie mogę z nim nic zrobić. Powinienem wcześniej po wydzieleniu jeszcze w windowsie zrobić na tym miejscu wolumen prosty ?
@krampus0101: no to ci mówię że nie trzeba używać do tego windowsa, trzeba było tylko go odpalić przenieść pliki z tej partycji 500gb żeby była pusta i wtedy gparted ją zmniejszasz i masz pustą przestrzeń na linuksa na końcu dysku, nie ryzukując uszkodzeniem tychże plikow, coś pokaszaniłeś
@Marcin35 podzieliłem ta partycje przez zarządzanie dyskami . Wykreowało mi 118 GB nie przypisanego miejsca. Zrobiłem na niej wolumin prosty (to chyba był błąd). Teraz w zarządzaniu dyskami wszystkie partycje mają oznaczenie wolumin prosty . W instalatorze Ubuntu właściwie nic się nie zmieniło :/ jakieś wyjście z tej sytuacji ? Czy już tylko instalacja jak leci mi została ?