Aktywne Wpisy
rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
podczas instalacji ubuntu z usb nie mam opcji do wyboru "zainstaluj obok windows 7" -> co mam zrobić ?
podobno pomaga manualne przypisanie partycji - ale wtedy nie ma opcji wyboru systemu przy starcie -> pomocy :(
#ubuntu #linux #programowanie #pytanie #informatyka
@Marcin35: Ci ty pierdzielisz? Jakie ucięcie? Jak Op robił resize w Windowsie to mi nic nie powinno zniknąć, to się odbywa bez utraty danych.
W twoim konkretnym przypadku sprowadza się to do tego, że musisz tymczasowo zrzucić wszystkie dane z jednej partycji windowsowej, żeby coś dalej podziałać z Linuxem.
Możesz jeszcze spróbować odpalić gparted jakiegoś live, ale bez backupu to dość ryzykowna zabawa, bo możesz stracisz wszystkie dane. No i w sumie nie wiem czy gparted obsługuje te Windowsowe woluminy.
Potem instalacja Ubuntu, instalator wykryje Windowsa i będziesz mógł zainstalować Linuxa na dodatkowej partycji. Podczas instalacji Ubuntu możesz sobie utworzyć dodatkowe partycję, które potem bedziesz mógł używać w Windowsie. Zasada jedną: maksymalnie mogą być 4 partycje podstawowe.