Wpis z mikrobloga

Mirki z #naukaprogramowania Nadszedł czas na zrobienie kolejnego kroku na drodze do celu jakim jest programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mianowicie moim pierwszym projektem był scraper który ściągał obrazy z jednej strony internetowej. Teraz chciałbym zrobić taki z graficznym interfejsem użytkownika i możliwością wpisania adresu strony z jakiej ma pobierać obrazy. Do tej pory wykorzystałem kod z poprzedniego projektu, ale niestety nie działa (selenium otwiera puste okno przeglądarki). Tutaj kod: klik W webdriver.Chrome wpisywałem ścieżkę do pliku i nie robiło to żadnej różnicy. Rozumiem że problemem jest to w jaki sposób podaję url? w jaki sposób driver.get() powinien dostać informacje o adresie url?
I kolejna sprawa: gui i kod scrapera podzieliłem na dwa pliki. To dobrze czy wszystko powinno być w jednym?
Pozdrawiam uczących się i odpowiadających ( ͡~ ͜ʖ ͡°) #python
  • 21
@Szrapnel: szczerze mówiąc to nie czuję się żebym był odpowiednią osobą do polecania materiałów, ale powiem co ja robię. Zrobiłem kurs na udemy, staram się znajdować informacje w dokumentacji pythona, szukam odpowiedzi na stackoverflow i na mirko no i przede wszystkim staram się coś kodzić. Pewnie nie wygląda to jeszcze zbyt dobrze a dla starych wyjadaczy pewnie to jakiś bełkot, ale mimo wszystko próbuję. Trening czyni mistrza. Szukam jakiejś dobrej książki
@PeteGlorious 2.7 to teraz chyba głównie używa się do podtrzymywania starych serwisów ale nie znam się :D

IHMO ( niech mnie ktoś poprawi) lepiej jednak żebyś zaczął pisać np w Django / Flasku i tam już tworzył apki z GUI - ktoś kiedyś na tagu dalnmi taka radę i zamiast babrać się z inputami w konsoli, warto zacząć to robić już webowo. No chyba, że nie zamierzasz nigdy korzystać z webowych rozwiązań
@max1983: niestety argument "u mnie działa" tym razem nie okazał się pomocny :( zainstalowałem pythona 3.6.4 i nic nie pomogło. Co dziwniejsze miałem driver jako global (wiem że nie powinno się tego robić ale spróbowałem) i w funkcji get_img() wywalało error ''driver' is not defined'. Kolejny problem jaki napotkałem to wyświetlanie pustego okna chroma.Tak jak na obrazku. chromedriver.exe dodany do ścieżki zmiennych środowiskowych w razie czego. Nie wiem co robić, wszystkiego
Pobierz
źródło: comment_MHH9OxdCiB62zWZTe7yy4jjEMqBmzatz.jpg
@max1983: po odpaleniu tych trzech linijek pokazuje mi się taki komunikat:
Traceback (most recent call last):
File "E:/PyCharmProjects/Practice/02/main.py", line 4, in
driver.get("http://www.wp.pl")
File "C:\Users\p\02\lib\site-packages\selenium\webdriver\remote\webdriver.py", line 324, in get
self.execute(Command.GET, {'url': url})
File "C:\Users\p\02\lib\site-packages\selenium\webdriver\remote\webdriver.py", line 312, in execute
self.errorhandler.checkresponse(response)
File "C:\Users\p\02\lib\site-packages\selenium\webdriver\remote\errorhandler.py", line 242, in checkresponse
raise exception
class(message, screen, stacktrace)
selenium.common.exceptions.WebDriverException: Message: unknown error: Runtime.executionContextCreated has invalid 'context': {"auxData":{"frameId":"(C8103319936C95C05BE5D5467BE57604)","isDefault":true},"id":1,"name":"","origin":"://"}
(Session info: chrome=64.0.3282.186)
(Driver info: chromedriver=2.9.248315,platform=Windows NT 6.1
@max1983: chcę teraz zrobić warstwę graficzną w tkinterze. Mam już pole "entry" w którym będę wpisywał adres strony, i przycisk. Co muszę dodać w kodzie przycisku żeby wykorzystał kod scrapera który napisałem wcześniej oraz adres strony z pola "entry"?