Wpis z mikrobloga

Mirki może mi ktoś powiedzieć jaki jest realny koszt #leasing bo jestem nowy w #dzialalnoscgospodarcza :) Powiedzmy, że chcę używać samochodu do celów mieszanych więc wybieram leasing operacyjny i po wbiciu na tej stronie danych https://www.vwbank.pl/kalkulator-finansowy/skoda-leasing.html ( #skoda octavia, wartość 84 000 zł brutto, okres 36 miesięcy, 15% wpłaty własnej i limit 30 000 km) miesięczna rata wychodzi niecałe 780 zł netto. To naprawdę jest tak tanie? Jak rozumiem to 780 zł mogę wrzucić w koszty dzięki czemu zapłacę mniejsze podatki, ale do raty muszę doliczyć 23% VAT (180 zł) z czego połowę płacę ja, a połowę sobie odliczam. Czyli w sumie wychodzi 870 zł plus powiedzmy jakieś dodatkowe ubezpieczenia i zamknę się w 1000 zł?
Mike_Wazowski94 - Mirki może mi ktoś powiedzieć jaki jest realny koszt #leasing bo je...

źródło: comment_To5QOCWG99BRqm8hvMQt6Kofbxg3VQSW.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wychwalany @juniordev
Jestem tego świadomy, ale zawszę można rozłożyć wykup na kolejny leasing lub oddać samochód i wziąć kolejny (o ile się orientuję wtedy są lepsze warunki kolejnego leasingu), no i potrzebne mi jest coś co wygeneruje koszty i zbije mnie z 2 progu podatkowego.
  • Odpowiedz
@Mike_Wazowski94: w takiej opcji masz limit km, czyli mamy wynajem długoterminowy, który zazwyczaj jest związany z wykupem na poziomie 40-50% w zależności od okresu finansowania. Oczywiście auto potem możesz oddac i o nim zapomnieć lub wykupić. W leasingu operacyjnym nie masz limitu km a umowę rozlicza ostatnia wpłata czyli wykup. Jak chcesz to Ci jutro przygotuje mniej więcej symulacje leasingowa jakby to wyglądało aaaale odrazu powiem, ze nie będzie to
  • Odpowiedz
@Mike_Wazowski94: tak to jest takie tanie tylko że ostatnia rata będzie wynosiła jakieś 70-80% wartości 3 letniego auta. Sprawdź dokładnie jak to wygląda. Ostatnio brałem Rapida w leasing i wychodzi to bardzo dobrze. Biorąc w leasing możesz odliczyć połowę VATu a ponieważ leasing idzie w koszty to nie płacisz na kwotę leasingu dochodowego bo zapłaciłeś w racie. Wygląda to tak: powiedzmy dla ułatwienia że jesteś na liniowym podatku dochodowym 19%. To oznacza że od twoich przychodów powyżej kwoty wolnej od podatku musisz zapłacić 19%, więc tak czy siak musisz oddać te 19%. Jeżeli nie masz żadnych dochodów to oddajesz je skarbówce. Teraz dla ułatwienia powiedzmy że do opodatkowania masz 10k zł. 19% podatku to będzie 1900zł, wysyłasz to skarbówce w kieszeni zostaje ci 8100, wszyscy się rozchodzą. Teraz do tych wyliczeń wrzućmy koszt leasingu samochodu. Dla ułatwienia powiedzmy że twój przychód zostanie pomniejszony o kwote leasingu w wysokości 1000 netto. Więc teraz musisz zapłacić dochodowego do skarbówki 1710. Brakujące 190zł jest w racie leasingu, czyli de facto jesteś do przodu o 190zł bo zamiast oddać je skarbówce za nic to wydałeś je na coś dla siebie, w tym przypadku na samochód.

Teraz sobie policzmy tą twoją Octawie za 84000 brutto.

84000 brutto = 68293 netto + 15707
  • Odpowiedz
@Mike_Wazowski94: A i jak szukasz niskiego leasingu to udeżaj to producentów aut którzy mają swój bank czyli cała grupa VAG. Oni robią leasingi w Volkswagen Bank i mają bardzo przystępne oferty. Minusem leasingu jest wysokie ubezpieczenie.

Jeżeli wbijasz się wysoko w drugi próg podatkowy (jak ja) to policz sobie czy nie korzystniej jest zostać na podatku liniowym. U mnie to były oszczędności rzędu kilkunastu tysięcy rocznie.
  • Odpowiedz