Wpis z mikrobloga

@MarianoaItaliano: stare baby nadają się tylko do jednego - ze sto lat temu, gdy u moich rodziców na wsi zakładali telefon, to też się starsi sąsiedzi burzyli, że na co to, a po co to potrzebne, ogródki im przekopią i kury przestaną się nieść i mało kto chciał, pomimo, że cała akcja kosztowała jakieś grosze czy nawet była za darmo, nie pamiętam już.

Koniec końców parę lat później kopali jeszcze raz
@JestemZSosnowca: Poczekaj jaki będzie płacz jak się okaże że jak puścili na wsi kanalizację to się trzeba do niej podłączyć, bo takie jest prawo unijne - że trzeba likwidować jak najwięcej szamb.

@xetrov: Akurat kanalizacja jest obowiązkowa weług naszych zobowiązań unijnych - woda nie, możesz mieć swoją ze studni, ale jak na ulicy jest kanalizacja to masz obowiązek się podłączyć. Do któregoś tam roku w Polsce mają zlikwidować szamba, tak
@MarianoaItaliano: północ świętokrzyskiego, powiat Konecki, wieś ma <50 mieszkańców, jedyną atrakcją tam jest alkohol, w ponad połowa domów nie ma łazienki (sam nie mam xD) jeszcze 3 lata temu nie było do tej wsi drogi asfaltowej, a 15 lat temu ludzie się cieszyli jak wprowadzili tą wieś na mapy xD, do sklepu jest 10km przez las, ew co 2 dni przyjeżdża "sklep"
@JestemZSosnowca: Znam podobną wiochę u siebie w radomskiem - Marcelów. Mamy tam działkę i ztcp też jeździł tam sklep obwoźny bo do najbliższego było kilka kilometrów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale jazda. Jak wam się tam żyje?

Jest jakiś PKS żeby do Końskich dojechać, bo ztcp to tam na pograniczu (Szydłowiec, Skarżysko) chyba wszystkie PKS-y busiarstwo starymi mercedesami kaczkami wykosiło? No i jak z netem, neozdrada czy
@MarianoaItaliano: neostrady tam nie ma, bo kabel który tam pociągnęli do wsi dawno temu jest dwużyłowy, więc ja akurat ciągnę internet z play'a z anteny oddalonej o 20km (ze względu że nie jestem tam ciągle nie opłaca mi się brać innego, a play ma dobrą ofertę internetu na kartę)

do końskich żeby dojechać komunikacją trzeba iść do wioski obok 2 kilometry (kiedyś przejeżdżała, ale nierentowność) pks przejęło pks radomsko, ale zostawili
@MarianoaItaliano: życie tam doskonale prezentuje ten mem, w zimę wioska pustoszeje, jak się robi cieplej zjeżdżają letnicy, sam dopiero tam pojadę po wielkiejnocy, jest cicho, czasami aż za cicho, jak ktoś nie jest przystosowany, to po 3 tygodniach dostaje #!$%@?, a nawet ci przystosowani po dłuższym pobycie dziczeją, więc jak ktoś jest piwniczakiem, to ma wioskę która jest piwnicą ( ͡° ͜ʖ ͡°) polecam, ludzie tam albo
Pobierz JestemZSosnowca - @MarianoaItaliano: życie tam doskonale prezentuje ten mem, w zimę w...
źródło: comment_PoF7VluVHfS4Rt08D8ZkUFwHxINAkmWw.jpg