@alex-fortune: @foxbond: ubolewam nad tym i java przy pythonie wydaje mi się dużo lepiej przemyślana. Po prostu musze się pytonka nauczyć tak czy siak i niestety tylko sobie mieszam :/
try: n = str(input("Enter an string: ")) except ValueError: print ("That
@DILERIUM: przynajmniej widzę gdzie są logiczne bloki kodu i nie musze martwic sie czy w------m o jedną spacje za dużo xD to nie jest kwestia estetyczna, to jest kwestia praktyki i wygody, jak się kodzi w danym projekcie w 4-5 programach jest to wielce pomocne
@alex-fortune: głupoty jakieś gadasz, bo nie ma żadnych problemów ani z ogarnięciem logicznych bloków, ani z pracą na wielu edytorach, ani z liczbą spacji. Ale nie będę ciągnąć tematu, bo pewnie z pythonem nie miałeś do czynienia i gadasz co Ci się wydaje.
@DILERIUM: piszę w prawie piętnastu językach ( w tym w pythonie ), to raz. Dwa - spróbuj ten sam skrypt na przestrzeni czasu edytować w PyCharmie, nano, vimie i np Sublimie i za pół roku napisz mi jak wrażenia.
@alex-fortune: nie wiem czy wiesz ale to jest znany cytat twórcy pythona "we are all consenting adults" odnośnie ograniczeń tego języka. idea jest taka, że skoro jesteś dorosły i wiesz co robisz to już twoja sprawa, co mi akurat bardzo się podoba w pythonie
@filozof900: Znam ten cytat, oczywiście. Uważam, że jest debilny. Powodzenia w implementowaniu enkapsulacji kiedy nie masz modyfikatorów dostępów np.
,,But we're all adults!!" - c---a prawda, praktyka w bardzo dużych projektach pokazała mi, że jeśli nie narzucisz mocnego kontraktu, to zawsze znajdzie się ktoś, kto powoli ale sukcesywnie będzie korodował strukturę przez ,,niekonwencjonalne" rozwiązania, czego efektem - w najlepszym przypadku - jest zaoranie tej partii do zera bo już się
Mega udany debiut, nie mogłem zrobić nic lepiej, nie mogłem być tego dnia wyżej, sprawiedliwie oceniony. Życiowa forma, waga 6kg większa niż 1,5 roku temu, czyli 4kg czystej masy mięśniowej dobudowane rocznie uśredniając.
nie działa
try:
n = str(input("Enter a string: "))
except ValueError:
print ("That is not a string")
działa
try:
n = int(input("Enter an integer: "))
except ValueError:
print ("That is not an integer")
Ktoś wie czemu tak jest?
except ValueError:
^
SyntaxError: invalid syntax
źródło: comment_fMkunZmZQOOYYK9ua87EnDdUagR3Ktjy.jpg
Pobierztry:
n = str(input("Enter an string: "))
except ValueError:
print ("That
input()zwraca stringa, więc:1) nie musisz go rzutować
2) jak rzutujesz, to nie dostaniesz wyjątku
"10" jest jak najbardziej poprawnym stringiem, bo czemu nie miałby być?
,,But we're all adults!!" - c---a prawda, praktyka w bardzo dużych projektach pokazała mi, że jeśli nie narzucisz mocnego kontraktu, to zawsze znajdzie się ktoś, kto powoli ale sukcesywnie będzie korodował strukturę przez ,,niekonwencjonalne" rozwiązania, czego efektem - w najlepszym przypadku - jest zaoranie tej partii do zera bo już się